Összedugták a fejüket – Többgenerációs bibliaismereti vetélkedő Kecskeméten

Összedugták a fejüket – Többgenerációs bibliaismereti vetélkedő Kecskeméten

Két diák és két nyugdíjas alkotta csapatok mérték össze a János-evangéliumról szerzett tudásukat a Kecskeméti Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége szervezte bibliaismereti vetélkedőn november 8-án Kecskeméten. Generációk együttműködése valósult meg, s mindez az ökumené jegyében.

A központi fekvésű Piaristák tere nemcsak a kegyesrendi gimnáziumnak ad helyet, itt található a Kecskeméti Református Kollégium Konviktusa is. Ennek dísztermében gyűltek össze a város nyugdíjas klubjainak résztvevői, hogy szurkoljanak tagtársaiknak a bibliaismereti vetélkedőn, mely a keresztény egyházak támogatásával és szakmai vezetésével valósul meg már kilencedik alkalommal.

Az asztaloknál négy csapattag dugja össze a fejét: a két 7–10. osztályos diák és a két nyugdíjas. Kecskemét különböző városrészeiben, illetve szakmák, hobbik és felekezetek szerint szerveződő nyugdíjas klubok – összesen 13 klub – hívták meg fiatal barátaikat a vetélkedőre.

Az első vetélkedőt a városi nyugdíjas szövetség 2011-ben szervezte azzal a céllal, hogy kedvet csináljanak a Biblia megismeréséhez. Vándorserleg a győztes jutalma, melyet egy évre vihet haza, és három egymás utáni győzelem esetén tarthatja azt meg. Ez eddig az evangélikus nyugdíjas klubnak és a rendőrségi klubnak sikerült. Tavaly első ízben vihette haza a serleget katolikus csapat, méghozzá a Szentcsalád-plébánia csapata.

Idén a téma a János-evangélium volt, a feladatokat a szervező Kecskeméti Református Egyházközség állította össze. A zsűriben Lévai Jánosné, a civil és egyházi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tanácsnok elnökölt, tagjai a történelmi keresztény egyházak kecskeméti közösségeinek lelkipásztorai voltak: katolikus részről Hatházi Róbert, a Szentcsalád-templom plébánosa és Szabó István SchP, valamint Feczák László görögkatolikus parókus, református részről Varga Nándor lelkész, evangélikus részről Hulej Enikő és Kis János.

Hírdetés

A vetélkedőt Engert Jakabné alpolgármester nyitotta meg. „Érték és üzenet a Kecskeméten hagyománnyá vált vetélkedő. Generációk találkozása, együttmunkálkodása azon könyv mentén, mely életünket meghatározó tanítást hordoz, és mindez az ökumené szellemében történik” – emelte ki az alpolgármester. Ezt követően Kormányosné Makai Eszter, a nyugdíjas szövetség vezetőségi tagja köszöntötte az egybegyűlteket, majd a Kecskeméti Református Általános Iskola hatodik osztályosai adtak rövid műsort.

A vetélkedőt Kuti József református elnöklelkész vezette le. Arra kérte a csapatokat, csapatmunkában oldják meg a feladatokat, figyeljenek egymás gondolataira. Tíz feladat, könnyebb és nehezebb kérdések hangzottak el, megoldásuk a János-evangélium beható ismeretét feltételezte. Két órán át intenzív munkát végeztek a csapatok, a végére láthatóan mindenki elfáradt.

Mindenki nyertes, aki elolvasta a János-evangéliumot – fogalmazta meg az eredményhirdetéskor Kuti József. A megmérettetés fődíját, a vándorserleget idén a Rendőrségi Nyugdíjasok BKKM Egyesülete vehette át Lévai Jánosné tanácsnoktól.

Polgár Lászlóné, a hat éve működő Szófia Görögkatolikus Nyugdíjas Klub elnöke kérdésünkre elmondta, megalakulásuk óta minden évben részt vesznek a rendezvényen, melyet a városi nyugdíjas szövetség az egyházak egyik legszebb programjának tart. „Idén a János-evangélium nehéz feladat elé állított minket, de azt gondolom, minden fáradságot megért. A felkészülés komoly lelki feltöltődést jelentett” – vélte. Csapata Hollik György diakónus, hitoktató segítségével készült a versenyre. Polgár Lászlóné kifejezte, mennyire példamutató, hogy csapattársa 83 évesen felvállalta, olyan szemmel tanulmányozza a Bibliát, hogy a megmérettetésen számot kell adni róla. „Jövőre is jövünk” – búcsúzott a csapatukat erősítő két hetedikes fiú.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »