Összedőlt egy felüljáró, 22-en meghaltak

Összedőlt egy felüljáró, 22-en meghaltak

Összedőlt egy felüljáró a kelet-indiai Kalkuttában. 22 ember meghalt és 150-en eltűntek. A mentés napokig eltarthat, a környékbeli épületek is megrongálódtak. A baleset a nagyváros egyik zsúfolt kereskedelmi negyedében történt.

Mint egy földrengés után, éjszakába nyúlik a túlélők keresése Kalkuttában. A mentőalakulatok száznál is több eltűnt után kutatnak a betontörmelékek között. A felüljáró 2 kilométer hosszan zuhant az úttestre, ahol autók, motorok, riksák és gyalogosok közlekedtek. Az omlástól még a környékbeli házak is megrongálódtak. „Két mentőalakulatot indítottunk útnak, szerencsére mindkét csoport órákon belül megkezdhette a munkát. A legnagyobb kihívás, hogy a betontörmelék alá szorult embereket kimentsük, ez az első számú feladatunk” – mondta a katasztrófavédők vezetője.

A mentéshez kezdetben nem volt megfelelő felszerelés. A környékbeli lakók sokáig a saját kezükkel próbálták odébb tenni a betontömböket. Az építési daruk és kisgépek csak estére érkeztek meg. „Láttam, ahogy kinyúl egy kéz és integet a romok alól. A környékbeli házak lakói, a katonák és az építkezés dolgozói is mind itt vannak és segítenek. Akit én láttam, azt is kórházba vitték már” – mondta egy szemtanú.

A felüljáró 2009 óta épült, a sokadik átadási határidőre se készült el. A helyiek szerint a kivitelezők megpróbálták sietősen összecsapni a hidat. „Hatalmas robajt hallottunk. Nekem szerencsém volt, mert az emeleten voltam, de a földszinten többen megsérültek. Ezen a szakaszon, ahol az omlás kezdődött, épp tegnap betonoztak” – mondta egy másik szemtanú.

Indiában az építési előírások betartatása sokszor okoz nehézséget. Tavaly 11 ember halt meg Mumbaiban, amikor összedőlt a lakóházuk. Egy évvel korábban 73 halottja volt egy ugyanilyen balesetnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »