Összecsaptak Donald Trump hívei és ellenfelei

Összecsaptak Donald Trump hívei és ellenfelei péntek este San Diego utcáin a republikánusok várható elnökjelöltjének e dél-kaliforniai nagyvárosban rendezett nagygyűlése után, a verekedőket rohamrendőrök választották szét, szombatra virradóra harmincöt tüntetőt letartóztattak.

Mintegy ezer tüntető jelent meg a város kongresszusi központjának épületénél, s miközben Donald Trump beszédet mondott – egyebek között a mexikói–kaliforniai határon építendő falról – a protestálók kórusban Trump-ellenes rigmusokat skandáltak, köveket és üvegeket hajigáltak, a kivezényelt rendőrökre is rátámadtak.

San Diego lakosságának körülbelül egyharmada spanyol ajkú, a városba és környékére sok mexikói jár át naponta dolgozni, mégpedig legálisan. A tüntetők főként erre hivatkoztak, amikor elutasították Trump bevándorlásellenes jelszavait. A letartóztatások után Trump mikroblogjában köszönte meg a rendőrségnek a beavatkozást. „Fantasztikus munkát végeztek” – írta.

Kaliforniában június 7-én tartják az előválasztást, s Trump napok óta ebben az államban kampányol, amely több mint háromszáz delegátust küld az elnökjelölt-állító konvencióra.

Ugyancsak a délnyugati államban kampányol Hillary Clinton. A demokraták elnökjelöltségre esélyes politikusa először tette magáévá vetélytársa, Berie Sanders kampánytémáit, és először illette dicsérő szavakkal a vermonti szenátort. Clinton egy San Joséban tartott nagygyűlésen elmondott beszédében jelképesen kezet nyújtott Sanders híveinek, és a Demokrata Párt egységét ígérte.

„Büszke vagyok arra a kampányra, amelyet Sanders szenátor és én vezetünk, mindketten a jövőnkről szóló témákról beszélünk. Mindketten általános egészségbiztosítást szeretnénk. Mindketten azt óhajtjuk, hogy minden fiatal számára elérhető, megfizethető legyen a főiskola vagy az egyetem. Mindketten végérvényesen elejét akarjuk venni annak, ami a Wall Street mesterkedései miatt a nagy világválság idején történt. Ugyanazon az oldalon harcolunk” – fogalmazott Clinton.

A beszédet a politikus nem sokkal azután mondta el, hogy a közvélemény-kutatások nyilvánosságra hozták: Kaliforniában alig tizenkét pontos előnye van Bernie Sanders előtt. S bár változatlanul ő látszik a demokraták esélyes elnökjelöltjének, ha Kaliforniában Sandersnek sikerül a szavazók hetvenöt százalékát maga mellé állítania, akkor Clinton jelöltsége veszélybe kerülhet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »