Összeállt az új Európai Bizottság: nyolc alelnöki posztból négyet Közép-Kelet-Európa kapott

Összeállt az új Európai Bizottság: nyolc alelnöki posztból négyet Közép-Kelet-Európa kapott

Ursula von der Leyen kedden bemutatta az által elképzelt, új rendszerben működő, november 1-jével hivatalba lépő Európai Bizottság összetételét. A pozíciók elosztásában történtek nagy meglepetések is, például Magyarország jelöltje, Trócsányi László a vártnál fontosabb pozíciót kapott, a Frans Timmermans mellett karriert építgető Maroš Šefčovič pedig szerényebb felelősséggel volt kénytelen beérni.

Az újr rendszer új hatáskör és felelősségelosztást takar. Az eddig hét helyett nyol alelnöke lesz az EB-nek, ráadásul nem csak a genderelvet tartották be (a posztok felét nők töltik be), hanem a nyugati-keleti egyensúly elvét is: a nyolc alelnökből négyet közép-kelet-európai országok jelöltjei kapták meg.

Trócsányi László a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős uniós tárcát kapta meg, amelynek kettős üzenete van. Egyrészt bebizonyosodott, hogy az Európai Bizottság sem hagyhatja figyelmen kívül Magyarország és V4-ek megnövekedett súlyát. Másrészt a választás szakmai-politikai alapon is megalapozott: Magyarország a balkáni bővítés elkötelezett híve, és a magyar külügy már régóta jelentős erőfeszítéseket tett a balkáni kapcsolatok elmélyítése érdekében. Az sem mellékes, hogy Magyarország és Szerbia kapcsolata rendkívül jó, Szerbia pedig megkerülhetetlen tényezője a balkáni stabilitásnak.

Šefčovič elkönyvelhet egy visszalépést

Érdemes kiemelni az EB „demokrácia és demográfia” nevű portfóliója is. Az Európa nyugati felében méltatlanul alábecsült demográfiai kérdésekkel a horvát Dubravka Suica töltheti be, ami azért érdekes, mert Horvátország a leginkább elöregedő és elnéptelenedő uniós tagországok egyike. Másfél éve a horvát  népesedésügyi miniszter szó szerint úgy fogalmazott, hogy országa „haldoklik”. Évente 80-100 ezer ember hagyja el az országot, a születések száma pedig messze elmarad a fenntarthatóságtól.

Maroš Šefčovič szocialista politikust jelölte Szlovákia az EB valamelyik posztjára. Korábban úgy tűnt, hogy egyike lesz a legfontosabb alelnököknek, ám a várakozások nem teljesültek. A smeres Šefčovič kénytelen lesz beérni a „intézményközi kapcsolatok és tervezés” portfóliójával, amely aligha jelenthet fontos előrelépést karrierjében – bár alelnökként tartják majd számon. Šefčovič egyébként Frans Timmermans mellett dolgozott, és bár smeres politikus volt, nem okozott számára problémát Brüsszelben a nyugati mainstream „értékeit” felvállalni – amelyeket aztán bőszen elutasított a márciusi államfőválasztási hajrában.

Az osztrák Johannes Hahn kapta költségvetésért felelős uniós biztosi posztot.Litvánia tölheti be a környezetvédelemért és az élővizek védelméért felelős biztosi posztot,Románia a közlekedési portfóliót, Bulgária az ifjúságpolitikáért felel majd, Az olasz Paolo Gentiloni felel majd az uniós gazdaságért, az ír Phil Hogan kereskedelmi biztos lesz, a francia Sylvie Goulard belső piacért felelő biztosként dolgozhat majd.

EU-tisztújítás – Šefčovič nem kapott fajsúlyos portóliót, a magyar biztosé jelentősebb

Hírdetés

A cseh alelnök lehet az ellensúly

Nagy figyelem övezte a cseh Věra Jourová kinevezését, aki Šefčovičhoz hasonlóan szintén „sima” alelnök, de az értékek és átláthatóság portfóliójának az élén komoly szerepet kaphat. A demokrácia és jogállamiság kérdésében ugyanis két portfólió érintett: az egyik a jogérvényesülési portfólió, amit a belga Didier Reynders tölthet majd be. A másik pedig az értékek és átláthatóság portfólió, amit viszont a cseh VěraJourová kapott meg. Vagyis a demokrácia és jogállamiság kérdésében illetékes két bizottsági terület egyikét egy V4-es ország jelöltje vezeti majd, ami jó hír. Még a végtelenül elfogult baloldali Euractiv.com is elismeri, hogy Jourová segíthet megtalálni Brüsszelnek a közös hangot Magyarországgal és Lengyelországgal.

A Spanyol Josep Borrel az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője lesz. A görög Margarítisz Szkínász az európai életmód védelméért felelős biztosi posztot viheti haza.

És a csúcsvezetés: az ügyvezető alelnökök

Az Európai Bizottság csúcsvezetése az elnökből, és három „ügyvezető alelnökből” áll majd az új rendszer szerint. Ursula von der Leyen a várakozásoknak megfelelően az ügyvezető alelnök közé választotta a holland Frans Timmermanst, a dán Margrethe Vestagert és a lett Valdis Dombrovskist. Az ügyvezetők alelnök egyszerrel lesznek felelősek egy-egy kulcsfontosságú területért, és egyben biztosi feladatokat is ellátnak majd.

Timmermans (Magyarország nagy bírálója) koordinálhatja az európai zöld megállapodással kapcsolatos ügyeket és a klímapolitikáért is felelős lesz.

A korábbi versenyjogi biztos, Vestager a továbbiakban az EU digitális (pontosabban informatizációs) programját koordinálja, de egyúttal folytatja a versenyjogi biztosi munkáját is.

Dombrovskis lesz von der Leyen helyettese, és az „embereket szolgáló gazdaság és pénzügyi szolgáltatások” programját koordinálhatja majd.

A teljes lista ide kattintva tekinthető meg.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »