Össze kell hangolni az európai titkosszolgálatok munkáját

Össze kell hangolni az európai titkosszolgálatok munkáját

Össze kell hangolni az európai titkosszolgálatok munkáját. Többek között erről tárgyalt az Európai Bizottság, ami ajánlásokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy miként kell biztonságosabbá tenni az Európai Uniót. A javaslatok között szerepel az Irakból és Szíriából hazatérő európai születésű dzsihadisták állampolgárságának a megvonása is. A brüsszeli javaslatokról Arató László küldött összefoglalót.

A következő hónapban, novemberben az Európai Bizottság újabb anyagokat vesz fel a tiltólistára, amikkel robbanóanyagot lehet előállítani. Ezek ahhoz vezetnek, hogy a terroristák robbanóanyaggal és lőfegyverrel támadnak. Ami a terroristák szigorúbb ellenőrzését illeti, az EU pénzt különít el erre a célra, hogy a visszatérő harcosokat ellenőrizzék, szorosan nyomon tudják követni, és több javaslat van, hogy egyáltalán ne lehessen visszatérni nekik, és az állampolgárságtól is fosszák meg őket, hiszen nagyon sok olyan van, aki nyugat-európai ország állampolgárságával rendelkezik.

Ezek a döntések várhatók a következő hetekben, illetve jövő év elejére feláll a rendszer, ami a külső határok védelmét szolgálja és a belépők adatbázisának teljes körű nyilvántartását és a tagállamok közötti átjárhatóságát fogja biztosítani.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »