Ősök Ünnepe – az őseink lelkének tisztelete

Ősök Ünnepe – az őseink lelkének tisztelete

Az őszi ünnepek esetében is találkozik egymással a természetközeli ősvallásunk és a későbbi keresztény vallási szimbolika. A mindenszentek napja, azaz a naptárban nem szereplő szentek emléknapja, illetve a halottak napja, a nem üdvözült lelkek napja, összefonódik az ősi, kereszténység előtti halotti kultusszal, az égi úton járó eltávozott lelkek tiszteletével. Jövő vasárnap a bugaci Karabaksa Tanyán rendezik meg Ősök ünnepe – szertartást, amelyen a Magyar Turán Szövetség hagyományőrzői is részt vesznek.

Az Ősök tiszteletére rendezett szertartás október 31-én vasárnap 13 órakor veszi kezdetét. Alább olvashatunk a megemlékező szerről:

Az ősz a kilégzés, összegzés, számvetés ideje, az elmúlás, elnyugvás időszaka. A fák lehullajtják gyönyörű színekben pompázó leveleiket, lépteink alatt zörög a haraszt. A természet visszavonul, megpihen, az emberek számára is eljön a befelé fordulás, az emlékezés ideje. Ezen a szertartáson immár 7. alkalommal őseink szellemeit szólítjuk meg, azok végtelen sorára emlékezünk vissza, akik előttünk jártak az úton. Emlékük előtt tisztelgünk, gyújtunk tüzet, ülünk tort, és tartunk Szert.
A világ minden táján és kultúrájában, ebben az időszakban emlékeznek meg az emberek már elhunyt hozzátartozóikról. Mi is ezt tesszük, csak más formában, mi nem az eltávozott testet siratjuk, hanem őseink égi úton járó lelkét ünnepeljük…
Kérlek a Torhoz hozz magaddal étel-ital felajánlást is, amit közösen elfogyasztunk, illetve áldozunk vele az eltávozottaknak…
Másnap izzasztókunyhót szert tartunk az Ősök tiszteletére.

Hírdetés

Részt vevők előadással, szer-tartással, elmélyüléssel:
Fehérholló Öskü, és a Karabaksa csapat

A szertartás ingyenes, a költségekre felajánlást elfogadunk.
Áldás!

További információk: https://www.facebook.com/events/384062486430307?ref=newsfeed


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »