Őskori kerámiára bukkantak az épülő R2 vonalán Kassánál

Őskori kerámiára bukkantak az épülő R2 vonalán Kassánál

Az építés alatt álló kassai körgyűrű, az R2-es gyorsforgalmi út Saca – Kassaolcsvár szakaszán a pirotechnikai vizsgálatokkal párhuzamosan a régészeti feltárás is folyamatban van, s hozott is eredményeket.

Az R2-es kassai körgyűrűjének alapkövét április végén tették le. A Saca (Šaca) és Kassaolcsvár (Košické Olšany) közötti szakasz 14 kilométer hosszú, a D1-es autópályát köti össze az R4-es gyorsforgalmi úttal, s a tervek szerint 2025 tavaszára készül majd el.

Az építés alatt álló szakaszon a pirotechnikai vizsgálatok mellett, amelyek során eddig kétszáznál több lőszert szállítottak el a pirotechnikusok, régészeti feltárás is zajlik.

Hírdetés

„A kassai földből számos cserép került elő. A 17,0 – 17,3 kilométerszelvényben talált kerámia főleg az őskorból és a bronzkorból származik, de akadnak a La Tène-kultúrából, a középkorból és az újkorból származó darabok is” – tájékoztatott Eva Žgravčáková, a Nemzeti Autópálya-kezelő Társaság (NDS) szóvivője.

A térség a történelem során viszonylag sűrűn lakott volt, főleg a Hernád és mellékvizei mentén. A folyó nemcsak gazdag vízforrásként szolgált, hanem mellette vezetett egy fontos útvonal, amely a Kárpát-medence déli és keleti részét kötötte össze a Kárpátoktól északra fekvő térséggel, ahol csatlakozott a Balti-tengerhez vezető utakra.

A korábbi régészeti feltárások, a Kassa szélesebb környékén található régészeti lelőhelyek rámutattak, hogy a térség már az őskortól lakott volt. Ennek okai közé tartozhattak a kedvező mezőgazdasági feltételek, a gazdag kő-, bronz- és vaslelőhelyek a környező hegyekben, a Gömör-Szepesi-érchegységben és a Szalánci-hegységben, továbbá a Hernád közelsége.

„A leendő körgyűrű vonalán, illetve annak közelében található némely régészeti lelőhelyek, mint Bárca, Abaszéplak vagy Kassamindszent, nemcsak szlovákiai, hanem európai viszonylatban is jelentősnek számítanak” – emelte ki a szóvivő.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »