Ősi labirintust találtak Krétán

Ősi labirintust találtak Krétán

Az egyedülálló építmény a minószi kultúra idejére datálható.

Hatalmas, labirintusszerű építményt találtak a krétai Papoura domb csúcsán – számol be a Heritage Daily. A struktúrát egy új repülőtérhez tervezett radarrendszer telepítése során fedezték fel.

Az építmény az időszámítás előtti 2000 és 1700 közötti periódusra datálható, nagyjából a középső minószi időszakra. A minószi civilizáció egy bronzkori kultúra volt, amely Kréta szigetén alakult ki időszámítás előtt 3100 körül. A kultúra leginkább lenyűgöző építészetéről és művészetéről ismert, és hozzá kötődik a Minótaurosz és a labirintus története is.

A civilizáció kronológiája három szakaszra – korai, közép és kései minószi kor – bontható. A középső időszakban zajlott az első paloták építése, és ekkor fejlődött ki a krétai hieroglif és a lineáris A írás.

Hírdetés

Az újonnan feltárt struktúra 8 koncentrikus kőgyűrűből áll, amelyek egy kör alapú építményt futnak körbe.

A komplexum teljes átmérője 48 méter, és körülbelül 1800 négyzetméteres területet foglal el.

A központi építményen belül négy zóna található, amelyekben a sugárirányú falak keresztezik egymást, és labirintusszerű struktúrát alkotnak. Úgy tűnik, hogy az A és B zónában koncentrálódott az emberi tevékenység, amit a nagy mennyiségű állatcsontok jelenléte is bizonyít.

A szakértők szerint az építményhez eredetileg valószínűleg csonkakúpos vagy boltozatos is tartozott, korábban hasonlót nem fedeztek fel a környéken. Az építmény Kréta szigetén egyelőre egyedülálló, pontos funkciója rejtélyes.

National Geographic


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »