Ősbemutatóval ünnepel évfordulót a Harag György Társulat

Ősbemutatóval ünnepel évfordulót a Harag György Társulat

Felújított színházépületben, ősbemutatóval kezdi az évadot a szatmárnémeti Harag György Társulat – adta hírül a teátrum. 

epulet_b

Az eredetileg Nagybányán alapított társulat éppen hatvan évvel ezelőtt, 1956-ban költözött be a szatmárnémeti színházépületbe, így idén a társulat kerek évfordulót ünnepelve költözhet vissza az európai uniós alapokból teljesen felújított és modern színpadtechnikai rendszerrel felszerelt otthonába. Bessenyei Gedő István társulatigazgató egy korábbi sajtótájékoztatóján kiemelte, a jubileumi évad egy szatmári szerző a városról írt drámájának ősbemutatójával indul.

Szatmáron játszódó darabbal kezdenek

A társulat vezetője felidézte, a 124 évvel ezelőtt Voyta Adolf pápai műépítész tervei alapján elkészült színházépület átadásakor alapkritérium volt, hogy szatmári szerző műve kerüljön először bemutatásra ezen a színpadon. A Színügyi Bizottság felkérésére beérkezett húsz pályamű közül akkor Mátray Lajos háromszereplős Prológja bizonyult a legértékesebbnek. „Ezt a hagyományt folytatva kértem fel Láng Zsolt szatmárnémeti születésű, Márai- és József Attila-díjas írót a városunkhoz kötődő, itt játszódó dráma megírására. Ezzel, a Bartók zongorája című ősbemutatóval indul az évadunk október 14-én. Az előadás rendezője Patkó Éva, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem oktatója, aki sokunknak tanára is volt az egyetemen” – részletezte az igazgató.

Az idei évad felnőttbérletcsomagjában három klasszikus mű szerepel: Shakespeare Tévedések vígjátéka című darabja Bocsárdi László rendezésében, Zerkovitz Béla és Szilágyi László Csókos asszonya Bessenyei István rendezésében, valamint Goldoni Velencei terecske című műve Visky Andrej rendezésében. Emellett a nézők két, egyenként négy előadást tartalmazó listából választhatnak maguknak egy-egy kedvencet az összesen öt előadást tartalmazó bérletükből. „Az alapkoncepciónk az volt, hogy a kötelező előadások, a tavalyi évadhoz hasonlóan, ezúttal is a klasszikus dráma-, illetve operettirodalom remekei legyenek, minden más előadásunk pedig a választható kategóriákat gazdagítja” – magyarázta az igazgató.

Az említett előadások mellett bérletszünetben játszott nagyszínpadi produkcióként kerül majd színre Werner Schwab Elnöknők című műve a társulat alkalmazott rendezője, Sorin Militaru munkájaként, valamint Visky András Pornó című monodrámája romániai ősbemutatóként a szerző rendezésében. Szintén bérletszünetben kerül műsorra Arisztophanész Lüszisztraté című klasszikus komédiája Bordás Attila rendezésében, aki korábban koreográfusként mutatkozott be a szatmári közönségnek.
Stúdiótérben látható majd a Janne Teller Semmi című, Dániában nagy port kavart ifjúsági regénye alapján készülő egyéni műsor Marosszéki Tamás szereplésével, Márkó Eszter rendezésében.

Szintén az Ács Alajos Játékszín biztosít majd helyszínt a Shakespeare összes röviden (S. Ö. R.) című előadásnak, amelyet Barabás Árpád vendégrendező állít színpadra. Nagy Regina rendező A dzsungel könyve című, immár klasszikusnak mondható nagyszínpadi gyerekmusicalt rendezi meg, kamaratermi előadásként pedig egy Grimm-mesét, a Hamupipőkét is színpadra állít, amely a Harag György Társulat Brighella Bábtagozata és a prózai tagozat közös produkciójaként kerül a nézők elé.

A korábbi évadokhoz hasonlóan ezúttal is láthat majd vendégelőadásokat a szatmári közönség. A nagyváradi Szigligeti Színház a Fényes-emlékév apropóján szilveszterre a Harmath Imre–Fényes Szabolcs szerzőpáros Maya című háromfelvonásos operettjét tűzi műsorra a színház igazgató-főrendezője, Novák Eszter munkájaként – ezt a produkciót Szatmárra is elhozza a nagyváradi színház. A debreceni Csokonai Nemzeti Színház vendégjátékaként látható majd Szatmárnémetiben az 1956-os forradalom 60. évfordulójára készülő Szélfútta levél című előadás. A Mensáros László színművész 1956-os emlékezései alapján készülő dokumentumdráma rendezője Csikos Sándor. A legkisebb színházbérletesek is láthatnak majd vendégelőadást: az ő bérletükben Volt egyszer egy… címmel az Aranyszamár Színház és a veszprémi Kabóca Bábszínház közös produkciója szerepel Székely Andrea, a veszprémi bábszínház vezetője rendezésében.

Bandura Emese, a bábtagozat vezetője elmondta: a legkisebbeknek Schneider Jankó vendégrendezővel hoznak színre előadást Michael Ende Történet a tálról és a kanálról című meséje nyomán, illetve babaszínházi produkciót is terveznek. Emellett számos kísérőrendezvénnyel készülnek a bábszínházi évad folyamán, amely mindegyike arra irányul, hogy a műfajra fogékony gyerekeket a színházba csábítsák. A Harag György Társulat prózai és bábtagozata összesen 17 korábbi produkciót is műsoron tart.

Tagcserék a társulatban

Bessenyei Gedő István elmondta: két művészük, Sándor Anna és Kányádi Szilárd idén ősztől átszerződött a Csíki Játékszín társulatához, Szatmárra pedig három új tagot szerződtettek: Budizsa Evelyn, Keresztes Ágnes és Nagy Csongor Zsolt színészt.

Idén a Harag György Társulat szervezi meg a 8. Interetnikai Színházi Fesztivál (Ifeszt) nevű vándorfesztivált, amelyre több mint 20, Románia területén működő kisebbségi (magyar, német, zsidó és roma) kőszínház kapott meghívást, illetve a magyar nyelvű alternatív színházi műhelyeket is be kívánják vonni a november 4–13. között megrendezésre kerülő seregszemle programjába. A szatmári társulat nagyon bízik benne, hogy az idei évadban, május folyamán újra sikerül megszervezni a román tagozattal közös házi fesztivált is, amely az utóbbi három évadban szünetelt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »