Orzságszerte csatlakoznak a BGE pályaorientációs programjához

Orzságszerte csatlakoznak a BGE pályaorientációs programjához

A Budapesti Gazdasági Egyetem rektora szerint nem lehet előre tudni, hogy milyen változások következnek be bizonyos szakmákban az elkövetkező években, azonban az intézményük célja, hogy a szakmai ismeretek mellé a változáshoz való alkalmazkodás képességét is átadják a diákoknak.

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) 2017-ben pályaorientációs programot indított, amelynek célja, hogy az egyetem portfóliójába tartozó egyéb szakok mellett kiemelten népszerűsítse a gazdaságinformatikus és üzleti képzéseket a középiskolások körében.

A programhoz csatlakozó iskolákkal való együttműködést ünnepélyes keretek között írták alá a fővárosban a résztvevő intézmények vezetői, Prof. Dr. Heidrich Balázs a BGE rektora és Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja.

Annak a korszaknak már vége, hogy valaki megtanult egy szakmát, és azzal akár évtizedekig is el tudott boldogulni

– mondta a BGE rektora abból az alkalomból, hogy újabb 13 középiskola csatlakozott a pályaorientációs programhoz.

Azt is hozzátette:

nem lehet előre tudni, hogy milyen változások következnek be bizonyos szakmákban az elkövetkező években, azonban az egyetem célja, hogy a hagyományos szakmai ismeretek mellé a változáshoz való alkalmazkodás képességét is átadják a diákoknak.

„Ebben a közös munkában nemcsak tanítani, hanem segíteni is probáljuk a középiskolásokat, és ehhez kérjük a tanárok támogatását is. Ezért az új ötletekre mindig nyitottak leszünk” – mondta az egyetem rektora a csatlakozó iskolák vezetőinek.

Az újonnan csatlakozó intézményekkel együtt, országosan már 29 lett a bázisiskolák száma, lefedve az ország összes régióját. A rektor azt is elmondta, fontosnak tartja, hogy a BGE kiszélesítse az együttműködés lehetőségét.

Az elmúlt egy év során 18 helyszínen 50 esemény valósult meg közel 2500 diák részvételével, amely jelzi a jelentős érdeklődést a kezdeményezés iránt.

Hírdetés

– tette hozzá. „Az üzleti alapképzési szakokra felvett hallgatók számát tekintve egyetemünk országosan az első helyen áll. A turizmus-vendéglátás alapképzésünket a hazai felvételizők több mint fele, a nemzetközi gazdálkodást több mint 40 százaléka, a pénzügy és számvitel alapképzést pedig több mint harmada választotta” – mondta el Heidrich Balázs.

A Budapesti Gazdasági Egyetem interaktív színházi előadások, Cinema Science Café, workshopok, Középiskolások Nyári Egyeteme megszervezésével igyekszik megszólítani a diákokat, mert a szervezők szerint ezeken a programokon sokkal kötetlenebb módon lehet a diákokkal a jövőről elbeszélgetni.

Nem azt mondjuk el, mit, hogyan csinálj: azt mutatjuk meg, hogyan is csinálhatod, de a személyes döntésedet neked kell vállalnod, ehhez pedig minden segítséget megadunk

– mondta Dr. Kiss Natália, a projekt szakmai vezetője.

Elmesélte egy személyes élményét is egy győri worshoppal kapcsolatban: egy kislánnyal találkozott, aki a többi gyerekhez képest gátlásosabb volt, de szemmel láthatóan egy-két nappal később már sokkal nyitottabban kezdett el viselkedni.

Lehetett érezni rajta, hogy kezdett megváltozni a saját magáról alkotott kép.

A program végén odajött hozzánk, és külön megköszönte, hogy velünk lehetett. Fél évvel később eljött az egyik nyári egyetemi programunkra is, ott pedig olyan volt már, mint akit teljesen kicseréltek volna” – mondta el a szakmai vezető.

„Odamentem hozzá, és mondtam neki, hogy annyira örülök, hogy újra itt van, erre a kislány azt mondta: »ezt csak nektek köszönhetem«” – mesélte el Kiss Natália, aki szerint ez az igazi missziója az egyetemnek, hogy az interakítv foglalkozások által a diákok könnyebben megnyíljanak és bátran kezdjék el tervezni a jövőjüket.

Többen is séfek akarnak lenni (például a magyar Bocuse d’Or sikerek miatt), de sok fiatal olyan szakmában látja a sikeres jövőjét, mint akár a véleményvezérségben, amelyről ezelőtt tíz évvel még nem is lehetett hallani – mondta Dietz Ferenc, a BGE kancellárja, aki szerint ezekben az útkeresésekben kell leginkább segíteni a fiatalokat.

Azt is elmondta, hogy az egyetem programjában részt vevő fiatalok megosztják az elképzeléseiket, nyitottan elmondják aggodalmaikat és meg merik kérdezni, hogy majd mi alapján válasszák ki a számukra megfelelő egyetemi képzéseket. Hozzátette, hogy a pályaorientációs program azt bizonyítja, hogy

a hagyományos és a digitális oktatási módszerek alkalmazásával, valamint a nyári egyetemen adott tréningekkel és egyéni támogatással felkelthető a középiskolai diákok érdeklődése.

„Jó volt látni, hogy csillogó tekintetű fiatalok arról érdeklődnek, hogy milyen lehetőségek vannak, merre érdemes továbblépni. Őszintén mondom, hogy jó volt hallgatni a kritikáikat is, hogy a programunkban min kellene változtatnunk, vagy elmondták, hogy milyen új tematikákra, új oktatókra lennének még kíváncsiak” – mesélte el egy esztergomi nyári egyetemi élményét a kancellár.

Kiss Natália, a projekt szakmai vezetője bejelentette: „Az elmúlt egy év legsikeresebb programeleme az esztergomi Középiskolások Nyári Egyeteme volt, amit 2019-ben is megszervezünk. Az elkövetkezendő esztendőre azonban számos újdonsággal is készülünk, így lesznek tematikus nyílt napok és versenyek, készül egy 0. évfolyamosoknak szóló matematika felzárkóztató e-tananyag, illetve hamarosan elindul az egyetemi élet és a közgazdász lét megismerését célzó szerepjáték-alapú mobilalkalmazásunk is.”

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »