Őry Péter: A Most-Híd kulturális önrendelkezés helyett központosítaná a nemzetiségi színházakat

Őry Péter: A Most-Híd kulturális önrendelkezés helyett központosítaná a nemzetiségi színházakat

(…)

A fenti párhuzamra a nemzetiségi színházak fenntartási jogának kulturális minisztériumra történő átruházását megcélzó törvényjavaslat indított, vagyis abban az iskola helyén színház, a helyi önkormányzat helyén a megye szerepel.

(…)

Három héttel az önkormányzati választások előtt szinte biztos, hogy csak „nagyfokú” szakmaiságot lehet sejteni azon javaslat mögött, mely nem az itteni kisebbségek önkormányzásának (azaz: saját ügyeink, saját magunk által választott testületekben történő kezelésének) alapjait igyekszik megteremteni, hanem simán „államosítja” a színházakat.

Cserébe pedig? Még az agyonígérgetett „több pénz” sem nagyon várható, hiszen a pénzügyminisztérium a módosító javaslathoz fűzött állásfoglalásában leszögezi: ha törvény lesz a javaslatból, az nem lesz semmilyen hatással a szlovák állami költségvetésre.

Hírdetés

Jelenleg nemzetiségi színházaink fő anyagi forrása a megye költségvetési támogatása, a jegyeladásból származó bevétel, a „mi esetünkben” pedig még az anyaországi támogatás. Nos, a törvényjavaslat fehéren-feketén ki is mondja, hogy „minden naptári év november 30-áig köteles a minisztérium számlájára átutalni a Kassai Önkormányzati Kerület 1 053 000 eurót, az Eperjesi Önkormányzati Kerület 1 211 000 eurót, a Nyitrai Önkormányzati kerület 1 117 000 eurót”, cserében pedig „a minisztérium évente, az állami költségvetési kereteken belül pénzeszközöket folyósít az egyes szervezeteknek az alábbi összegben: a) Romathan Színház436 000 euró, b) Thália Színház 617 000 euró, c) Alexander Duchnovič Színház 568 000 euró, d) Dukla-alji Népművészeti Együttes (PUĽS)643 000 euró, e) Jókai Színhá 1 117 000 euró“. Világos ezekből a számsorokból, hogy egy huncut centtel több szlovák közpénz nem kapna egyik kisebbség sem…(…)

Épp csak egy „közvetítő”, a kulturális minisztérium közbeiktatásával, hogy a tárca illetékesei is hathatósan belebeszélhessenek a színházak műsorpolitikájába. (…)

A nemzeti kisebbségek, a magyar közösség és a visszafordíthatatlan károk elkerülése érdekében egy dolgot kell ma a három vegyespárti képviselőnek (az előterjesztőknek: Sárközy Irén, Balodi Ladislav és Vavrek Štefan) megtennie: azonnali hatállyal vissza kell vonnia ezt a tervezetet!

A későbbiekben pedig, ha a színházakat akarják segíteni, első lépésként az önálló, független, az önkormányzást biztosítani tudó testület (intézmény) létrehozást kell megalapozni, úgy, hogy önálló költségvetési tétele is legyen a szlovák költségvetésben. Amíg ez nem történik meg, addig a már marketing termékként hangoztatott „kulturális autonómia” pont a fordított irányba – a központosítás és az állami fennhatóság kiterjesztése felé – igyekszik, ami nem más, mint mérhetetlen dilettantizmus.

Őry Péter: Facebook

Nyitókép: webnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »