Őry Péter: a Halzl József-díj alapításával hagyományt szeretnénk teremteni

Őry Péter: a Halzl József-díj alapításával hagyományt szeretnénk teremteni

Mint arról beszámoltunk, idén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kapta a Rákóczi Szövetség Alapítványa által odaítélt Halzl József-díjat. A szervezet működéséről Őry Pétert, a kuratórium elnökét kérdeztük.

„A Rákóczi Szövetség által 2022. november 12-én szervezett Halzl József Emlékkonferencia részeként a Rákóczi Szövetség Alapítványa nevében első alkalommal adtuk át a Halzl József-díjat. A díjat a kuratórium Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek ítélte meg és Vathy Magdolna, Halzl József özvegye, Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és jómagam, mint az alapítvány kuratóriumi elnöke adtuk át.

Köszönöm, hogy részese lehettem ezeknek a felemelő és magasztos pillanatoknak. Szeretnék köszönetet mondani az alapítvány kuratóriumi tagjaninak is, Láng Zsoltnak, Fritsch Lászlónak, Gyurcsík Ivánnak és Czenthe Miklósnak, hogy támogatták a díj létrehozását. A rendezvényt a Rákóczi Szövetség szervezte. Ennek keretében a Pro Civis nevében is előadást tartottam a szlovákiai népszámlálás közösségünket érintő eredményeiről. A konferencia szakmai blokkját Kántor Zoltán, az NPKI igazgatója szervezte, örülök a többéves Pro Civis-es együttműködésünknek.

Az alapítvány egyébként pár éve működik ezen a néven, az alapjait a Csehszlovákiai és Szlovákiai Magyar Kultúráért Alapítvány adja. Ez az elődszervezet, mint háttérintézmény vélhetően szűkebb körben ismert, melynek eredeti célja az volt, hogy a Rákóczi Szövetség tevékenységét segítse, s a felvidéki célalaphálózat pénzügyi kereteit teremtette meg.

Hírdetés

Az egyik ilyen cél az volt, hogy Halzl József hagyatékára építve egy róla elnevezett díjat hozzunk létre. A cím lehet, hogy egyszerű választásnak tűnik, de a nagy előd olyan nyomot hagyott maga után, ami kötelezővé teszi számunkra azt, hogy Halzl József munkásságát és nevét megőrizzük és tovább vigyük.

A díj idén első ízben el is készült, s a szintén örökös tiszteletbeli elnökünkről elnevezett konferencián átadásra került. Az első díjazás rendhagyó módon történt, hiszen általában tisztségét betöltő, társadalmi vagy politikai személyt ritkábban szoktak díjazni, de Gulyás Gergely annyi mindennel, tevékenységével, hozzáállásával segítette az alapítvány működését, s azon keresztül a határon túli magyarságot, ha pl. a sátoraljaújhelyi rendezvényközpontra gondolunk.

A kuratóriumi ülésen különböző nevek vetődtek fel, de egyhangú szavazással döntöttünk a személye mellett. Ez a díj valóban egy megfelelő nívójú alkotás a köszönet kifejezésére.

Alapvetően az alapítvány old bizonyos vagyonjogi és pénzügyi kérdésköröket, ami attól függ, hogy milyen források állnak a rendelkezésére. Azt gondolom viszont, hogy a díj létrehozásával hagyományt is szeretnénk teremteni. Ezen túl van még az ötlettárunkban 2-3 rendezvény. Próbálunk majd olyan tevékenységeket behozni, amelyek jobban meg tudják jeleníteni az alapítványt” – nyilatkozta a Felvidék.ma portálnak Őry Péter.

(HE/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »