Orvoshiány miatt bezárták a gyermekosztályt Sátoraljaújhelyen

Orvoshiány miatt bezárták a gyermekosztályt Sátoraljaújhelyen

Személyi feltételek hiánya miatt határozatlan ideig szünetel a betegellátás 2018. február 23.-tól a sátoraljaújhelyi kórház csecsemő és gyermekosztályán, valamint a gyermekszakrendelésen – közölte az intézmény a honlapján.

Azt írták, hogy a szülészeti- és nőgyógyászati osztályon az újszülöttek ellátása és felügyelete a Sátoraljaújhely városi házi gyermekszakorvosok által folyamatosan biztosított.

Az illetékes államtitkár a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházat jelölte ki a betegek ellátására, ez azt jelenti, hogy a vidéki gyermekbetegeket napközben, illetve ügyeleti időben is, szakellátásra a Sátoraljaújhelytől több mint 80 kilométerre lévő miskolci megyei kórház gyermek osztályára kell irányítani.

Azt is megjegyzik, hogy a sátoraljaújhelyi és sárospataki csecsemő és gyermekbetegeket ügyeleti időben a városi összevont háziorvosi ügyeleteken látják el.

http://mno.hu/

Korábban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Egészségügyi statisztikai évkönyvéből kiderült, hogy több ezer orvos hiányzik Magyarországról: 2015-ben az orvosok országos nyilvántartásában 63 460 szakember szerepelt, ám a valóságban csupán 35 854-en tevékenykedtek a hazai egészségügyi ellátásban. Ráadásul egyre nagyobb a szakmából kiöregedő, nyugdíjas orvosok száma, és őket nem pótolja megfelelő ütemben a fiatal generáció; sokan döntenek úgy, hogy inkább külföldön próbálnak érvényesülni.

http://mno.hu/

Nem is olyan rég egy konferencián hangzott el, hogy nincs olyan törvény, ami előírná, hogy kötelezően működjenek házi gyermekorvosi praxisok az országban. Akik pedig most ellátják a gyerekeket, egyre inkább kiöregednek, és a betegeket olyan háziorvosokhoz irányítják, akik nem öt évig tanulták a gyermekgyógyászatot, hanem esetleg csak négy hónapig 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »