Őrült jegyárakkal, 4000-es nézőszámmal jön Deutsch

Őrült jegyárakkal, 4000-es nézőszámmal jön Deutsch

Átlagban 4000 nézőt szeretne látni Deutsch Tamás két-három idényen belül az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Hogy a mezei MTK-drukker hajlandó lesz-e kifizetni a 4900 forintos jegyárat, az azért erősen kétséges. Még úgy is, ha a stadiontechnika az Arsenal-pályáéval vetélkedik. Az viszont biztos, hogy az eredetileg 3,91 milliárd forintból tervezett aréna költségvetési mutatója végül 7,5 milliárdnál állt meg.

Az ember csak kapkodta a fejét Deutsch Tamás péntek délelőtti monológja hallatán. A Fidesz EP-képviselője az MTK Hungária FC elnökeként avatta be az újságírókat az Új Hidegkuti Nándor Stadion építésének, költségeinek részleteibe budapesti sajtótájékoztatóján. Emellett beszélt méregdrága jegyárakról, színházba és kiállításra járó, de focimeccsről valamiért elmaradó magyarokról, jom kippur és a stadionavató összefüggéséről és a létesítmény teljes, igencsak megcsúszott költségvetéséről. Október elején stadionbejárás is lesz, a politikus legalább tizenkétszer hangsúlyozta, hogy mindenki jöjjön el, már csak azért is, hogy tárgyilagosabb cikkek szülessenek a két kapu mögött magasodó, a sajtó által ízekre szedett irdatlan betonfalról. Mi is írtunk róla.

Ahogy várható volt, Deutsch kezdésként sokkolta a sajtómunkásokat az MTK-s ékszerdoboz világszínvonalú újításaival. A természetes gyepszőnyegben elhelyezett húszmillió műanyag szál a laikus fülnek nagyot szól, ezt hívják hibrid gyepszőnyegnek. Ilyen van egyebek között az AC Milan, a Liverpool, a Manchester United, a Wolfsburg pályáján, valamint a Wembley-ben is. Lehengerlő diplomatikussággal az elnök hozzáfűzte, nem akartak olyan hibába esni, mint más NB I-es csapat, mely nemrég újította fel a stadionját, ezért választották ezt a talajtípust. Deutsch természetesen a Fradira gondolt: a Groupama Arénába Skóciából hozatták a fűmagokat, speciális lámpákkal kezelték a több százmilliós gyepet, de fél szezon után újra kellett ültetni.

  mtkbudapest.hu  

A stadion világítása – nem meglepő – szintén világszínvonalú. Ebből a fajta ledrendszerből kevés van Európában. Ennek a típusú gyepnek és a világításnak a kombinációja pedig egyetlen stadionban volt meg eddig, az Emiratesben, az Arsenal új otthonában.

Először a magyar klubfutball történetében az MTK-pályán ülnek fel a játékosok a nézők közé, a kispad ugyanis angol mintára a tribün első sorában lesz. A kapcsolódási pont Anglia, ahonnan a sportág gyökerei szerteágaztak. Itt lóversenypályákból alakították ki a futballstadionokat, így a játékosok a nézők között kaptak helyet. Fontos persze Jimmy Hogan személye is: az angol tréner az 1916 és 1922 között eltelt hét év alatt hat bajnoki címet szerzett a kék-fehérekkel.

  mtkbudapest.hu  

Egy jó kis MTK–Gyirmót 4900 forintért?

A káprázat után jöhetett a kiábrándító valóság, de leginkább a valóságtól elrugaszkodás. Az MTK ugyanis 5900 forintos jegyeket árul a stadionavatóra. Ez a legolcsóbb kategória, a vipbe 18 800 forintért lehet bejutni. Ha úgy vesszük, nem szálltak el úgy, mint a Fradinál, ott a Groupama megnyitómeccsén 6300 és 40 000 forint között lehetett az átlagos helyekre belépőt venni. De azért lehetett volna ez az 5900 picit kevesebb is, ugyanis annyi aktív MTK-szurkoló nincs jelenleg az országban, aki beugrana azok helyére, akik a jegyárra pillantva tévéből nézik majd a Sporting elleni meccset.

Ennél persze sokkal kiábrándítóbb, hogy a klubnál azt hiszik, egy mezei MTK-drukker kifizet majd 4900 forintot egy NB I-es meccsért. Ennyibe kerül ugyanis egy belépő a tíz darab prémiumszektorba (a lenti képen a B3–B9, illetve az A3–A5 szektorok), a Hungária körút felőli lelátórészre és a másik oldalra a viphelyek mellé. Ez is persze csak akkor ennyi, ha van nálunk MTK-klubkártya, a nélkül 8800 forintot kell leszurkolni. A családi szektorba egy gyerekkel 3900 forintért, kettővel 4900-ért lehet bemenni, ha anya is jön, az 7800 forint. Egy hatfős család 9800 forintot vigyen magával (A6–A7). A belépők beárazásából úgy tűnik, a klub a családok meccsre járását támogatja leginkább. No meg persze az MTK-ultrákét: a Blue Brothers tagjai a Hungária körút felőli jobb sarokban üvölthetnek torkuk szakadtából – 2250 forintért fejenként (B1–B2). A többi MTK-szakosztály sportolói, a diákok és a nyugdíjasok kizárólag a velük szemközti két szektorban ülhetnek majd le, 2450 forintért (A1–A2, A8–A9). A vendégdrukkerek ugyanennyiért léphetnek be a stadionba, mintegy 700 ülőhely áll rendelkezésükre, de ha arrébb viszik a szektorok közti elválasztót, akkor többen is elférnek (V1–V4).

 

Csak összehasonlításként: a frissen felújított, sokkal több aktív meccsre járót vonzó Ferencváros-stadionba már 2000–2500 forintért is lehet belépőt venni. Diósgyőrben az egészen jó kilátást nyújtó ülőhelyekre 2500–3000 forint a jegy, Újpesten pedig ugyanilyen székekért 1300–2800 forintot kell kifizetni.

Deutsch elmondta, MTK-drukker marketingszakemberekkel is egyeztettek a jegy- és bérletárakról. Figyelembe vették, hogy mekkorát javul a régi stadionhoz képest a szolgáltatás színvonala, és persze szeretnének végre komolyabb bevételt is látni a szurkolók után. Nem tudni, miben bíznak, Deutsch mindenesetre a Nemzeti Sport számainak hisz. Szerinte a korábbi átlagos nézőszám 1000 és 1500 között volt a Hungária körúton. Azt még a tévéközvetítésekből is le lehetett szűrni, hogy ritkán voltak ennyien, a becslés igen túlzó. Az elnök viszont ebből indul ki, és ezt az átlagot szeretné már az első idényben meghaladni. Két-három idényen belül viszont a cél a 4000 néző az 5014 férőhelyes stadionban. Nem tudjuk, Deutsch mikor volt utoljára MTK-meccsen, de még a legutóbbi bajnoki cím ünneplésekor sem tartózkodott ennyi drukker a stadionban. Rémlik egy Dinamo Zagreb – MTK Bajnokok Ligája-meccs 1999-ből, ahol 6000 nézőt írt az NS, de a többség horvát volt. Szóval ha Deutsch elvárása teljesül, ígérjük, bérletet váltunk valamelyik sky boxba. Ja, utóbbiból 31 darab lesz.

Ha színházba járnak, meccsre is járhatnának

A nézőszámot illetően az elnök még tett egy egészen dermesztő megállapítást. Mint mondta, a hazai stadionok „alullátogatottságáról” – bár korábban megfogalmazódott ilyen vád is – nem a sokszor negatívan ítélkező újságírók tehetnek, hanem a sportszervezetek. Viszont nem érti, hogy amíg a magyar múzeumok, színházak 80-90 százalékos kihasználtsággal működnek, addig a stadionok konganak. A színházban és a stadionban zajló előadás minősége közti különbségre nem tért ki. Ahogy arra sem, hogy a magyar színházőrültek Jeremy Irons, John Malkovich vagy Benedict Cumberbatch előadására nem kapcsolhatnak oda a tévében Mácsai Pál, Bán János vagy Udvaros Dorottya helyett, viszont ha Kanta József taccsra passzol, csatornát váltanak, és Messit nézik tovább.

Az átadásról is szót ejtett röviden. Az eredeti időpont október 12-e lett volna, és még a klub zsidó vallású drukkereire is tekintettel voltak, hogy az avatómeccs ne csússzon bele a jom kippur ünnepbe – „mert szurkolóból azért több van, mint rabbiból” –, így végül október 13-a lett a végső dátum.

Végezetül a csattanó. A napokban megjelent cikkek összevissza írtak a stadion építési költségeiről, valahol 3,95 máshol 6,5 milliárd forint jelent meg. Deutsch szétbontotta, majd összeadta a tételeket: a tervezés és a bontás 325 millióba került, a teljes kivitelezés pedig 6,3 milliárdba. Ehhez jöttek még a Salgótarjáni út felőli székház előtti építési munkák. Így a végösszeg 7,5 milliárd forint. Szemben azzal a 3,91 milliárddal, amit 2014 novemberében maga rögzített sajtótájékoztatón. Ugyanitt egyébként azt is elmondta, hogy 2016 nyarán át fogják adni az arénát. Amikor a csúszás okáról kérdeztük, tagadta, hogy valaha ez az átadási időpont elhangzott volna.

A stadion egyébként a magyar állam tulajdona, és most még az MTK Budapest a vagyonkezelője, ők fizetnek a használatért. Viszont mihamarabb keresnek egy külső létesítménykezelő céget.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »