Ortodox teológiai leckét adott a kolozsvári ügyészség: semmi baj az egy kanálból áldoztatással

Ortodox teológiai leckét adott a kolozsvári ügyészség: semmi baj az egy kanálból áldoztatással

A kolozsvári ügyészség megszüntette az eljárást a kolozsvári ortodox katedrális előtt történtek ügyében.
Az indoklás szerint a hívek egyazon kanálból áldoztatása nem meríti ki a büntető törvénykönyv 352. cikkelyében foglaltakat, miszerint bűncselekmény a betegségek leküzdésének megakadályozása.

Szintén érvként hozzák fel, hogy a közös áldoztatás nyomán senki sem betegedett meg, ugyanakkor teológiai idézetekkel is alátámasztják az egyházi szokás létjogosultságát 

számolt be a Clujust.ro portál.

Amint arról beszámoltunk, közfelháborodást okozott egy videófelvétel, melyen jól látszik, hogy a kolozsvári ortodox katedrális pópája március 22-én – fittyet hányva a koronavírus terjedését meggátoló óvintézkedésekre – ugyanazzal a kanállal áldoztatta híveit a szabadtéri istentiszteleten. A pópa nem tisztította meg, nem fertőtlenítette a kanalat, mielőtt odanyújtotta volna a sorban következő hívőhöz. A beszámolók szerint a szertartáson több tucatnyian vettek részt.

A látottak nyomán többen – köztük politikus és ügyvéd is – feljelentést tettek az ügyészségen a közegészség veszélyeztetése, több száz ember életveszélybe sodrása vádjával.

A panaszosok szerint a tett súlyosságát bizonyítja, hogy a hatóságok utólag törvénnyel tiltották be a hasonló eljárásokat. A Clujust.ro portál beszámolója szerint az ortodox egyház többek között azzal védekezett az ügyészségi eljárás során, hogy a kolozsvári eset még azelőtt történt, hogy bármiféle törvényes tiltás érvényben lett volna. Ugyanakkor az egyházi kánon szerint csakis így, kanállal lehet áldoztatni a híveket.

Az eljáró ügyész indoklásában elfogadta az ortodox egyház érvelését, mondván, hogy a március 22-ei istentiszteleten betartották az akkor érvényben lévő katonai rendelet előírásait: szabadtéren zajlott, legtöbb 100 személy részvételével, a hívek pedig egyméteres távolságot tartottak egymás között. Az ügyész az indoklásban teológiai idézetekkel magyarázta az áldoztatás létjogosultságát, amelyet konkrétan nem tiltottak be, és úgy ítélte meg, azért sem áll fenn a betegségek leküzdésének megakadályozása, mert az érintett közösségben nem terjedt el a koronavírus.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »