Országossá vált Oláhországban a fogolyzendülés

NIF: egyetemista voltam még, mikor a szobatársunk unokatestvére, egy volt első osztályú bokszoló betoppant a szobánkba. Akkor szabadult a második fogva tartásából. Elmesélte, hogy amikor a második alkalommal bekerült a lerbe, akkor amint belökték a nagy közös cellába az ajtó mögött megállt és elordította: A főnök a folyosóra. Az egyik ágyból kikelt egy méretes gorilla és se szó, se beszéd elkezdték egymást püfölni. Bokszolónk kiütéssel győzött. Aztán átlépve az exfőnök ájult testén befeküdt annak az ágyába. Minderre azért volt szükség, mert a rabok száma nagyobb volt az ágyak számánál. Azok akik a hideg betonra szorultak nem bírtak ki a börtönben többet, mint egy évet. A bunyót a bokszolót belökő börtönőr végignézte, utána jelentést tett. A bokszolótól elkobozták az “első osztályú” fogolyruháit és kapott negyed osztályút. Kérdeztük az milyen? Hát, válaszolta, egy kabátujj és egy nadrágszár.

Ilyenek a román börtönviszonyok!

2016-07-13 22:33

Tíz börtönre terjedt ki szerdára a Romániában kedden kirobbant fogolylázadás. A rabok elsősorban az embertelen fogvatartási körülmények, a túlzsúfoltság ellen tiltakoznak, több helyen nem riadva vissza az erőszaktól sem – számol be Kiss Judit, Vadas Henrietta és Pinti Attila a kronika.ro-n. Raluca Prună igazságügyi miniszter szerdán a helyzetre reagálva megoldást ígért, viszont úgy nyilatkozott: a börtönökben uralkodó állapotok már több mint 20 éve súlyosnak tekinthetők. Biró Rozália, a szenátus emberjogi bizottságának elnöke a Krónikának elmondta, a jelenlegi börtönlázadás-sorozat sokévi halogatás és nemtörődömség eredménye.

Tíz börtönre terjedt ki szerdára a Romániában kedden kirobbant fogolylázadás. A rabok elsősorban az embertelen fogvatartási körülmények, a túlzsúfoltság ellen tiltakoznak, több helyen nem riadva vissza az erőszaktól sem. Mintegy nyolcszázan megtagadták az ételt.

Zendülés történt a csíkszeredai börtönben is, ahol tizenöt fogvatartott barikádozta el magát szerdára virradóra az egyik cellában, így a büntetés-végrehajtási intézet alkalmazottai könnygázt vetettek be ellenük. A lármázva tiltakozó rabok a fogvatartási körülmények javítását, a cellák zsúfoltságának csökkentését, a tévénézési program „zárórájának” – 23 óra – meghosszabbítását követelték, illetve azt kérték, hogy a hőségben hosszabb ideig tartsák nyitva az ajtókat.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:Hírek


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »