Országos tesztelés 2021: Komáromban sok helyszín lesz, de csak két napig tart a "screening"

Országos tesztelés 2021: Komáromban sok helyszín lesz, de csak két napig tart a "screening"

A komáromi városi önkormányzat e hét végén 17 helyszínen működő 30 mintavételi ponton biztosítja majd a lakosság önkéntes alapú, ingyenes antigénes tesztelését. Néhány nagyobb cég pedig külön tesztelteti a saját alkalmazottait, ekképp tehermentesítve a többi tesztelő állomást.

– mondta el portálunknak Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

Leszögezte: további 2 helyszínen azonban csak szombaton tesztelnek, vagyis a kavai kultúrházban 8-13, a nagyharcsási közösségi központban pedig 14-19 óra között. A teljes lista a napokban a város weboldalára is felkerül. Komáromban nem lesz mód előzetes elektronikus regisztrációra.

„Több város tapasztalatainak összegezése után úgy döntöttünk, hogy városunkban nem lesz lesz előzetes elektronikus regisztráció, mivel az elég összetett rendszer ilyen sok mintavételi pontnál bonyodalmakat, fennakadásokat okozhat. Ráadásul ahhoz nem mindenki tudna hozzáférni. Ellenben a lakosok a város www.Komarno.sk-Komarom.hu honlapján folyamatos, arról szóló óránkénti tájékoztatást kapnak, hogy az egyes mintavételi pontokon milyen a várakozási idő. Továbbá a városi rendőrség 159-es forró vonalán is lehet majd érdeklődni a kialakult sorok hosszáról. Mindenkinek ajánlott: indulás előtt tájékozódjon arról, hogy éppen hová érdemes mennie, így elkerülve a felesleges hosszadalmas várakozást“ – magyarázta interjúalanyunk.

Azt is elárulta, hogy néhány nagyobb cégben, például a Rieker Slovakia Kft-nél külön tesztelik azok alkalmazottjait, ekképp tehermentesítve a többi tesztelő állomást: 

„Igény esetén a város szívesen nyújt segítséget a több száz vagy ezer körüli dolgozót foglalkoztató vállalatok mintavételeinek a lebonyolításához, amelyek szervezését maguk végzik“.

Hírdetés

A hét elejétől a tesztelést végző egészségügyi dolgozókat és adminisztratív munkaerőket is toboroz a város. Az egészségügyi dolgozók közé nem csak orvosok, hanem a legalább 8 szemesztert elvégzett orvostanhallgatók, valamint az egészségügyben és a szociális intézményekben dolgozó ápolók is jelentkezhettek.

A központi irányelvek szerint ők az elvégzett munkájukért bruttó 15 eurós órabért, az adminisztratív segéderők pedig bruttó 100 eurót kapnak egy-egy napra.

„Az adminisztratív munkavégzésre pár óra alatt közel négyszázan jelentkeztek, tehát közéjük már nem toborzunk további érdeklődőket. Az „egészségügyisek“ közé azonban még várjuk az újabb jelentkezőket, hiszen póttagokat is kell biztosítanunk arra az esetre, ha esetleg a pozitív leletük miatt kiesnének a korábbi érdeklődők. Jelentkezni a nevük, telefonszámuk és bankszámlaszámuk megadásával (IBAN feltüntetésével) a [email protected] e-mail címen lehet január 21-én (csütörtök) 12 óráig lehet. Az alkalmi munkával kapcsolatos kérdéseiket a fenti e-mial címre küldhetik el. A jelentkezőkkel folyamatosan lépnek kapcsolatba a városi hivatal munkatársai“ – fejtette ki a polgármester.

Hozzátette: ez alkalommal is megkapják az állam, illetve a járási hivatal által biztosított antigénes teszteket, a tesztenkénti 5 eurós állami támogatásból pedig a többi költséget, így a védőeszközök és a fertőtlenítőszerek árát is fedezik.

Azon véleményének is hangot adott, hogy a kormány ismét nagyon rövid időt hagyott a hétvégi tesztelés alapos megszervezésére.

„Ennek ellenére az önkormányzatunk mindent megtesz azért, hogy valamennyi lakos fennakadás nélkül élhessen e lehetőséggel. Nem csak a 15-65 év közti polgárokat várjuk, hanem akár az idősebbeket is, ha azt önmaguk számára bármilyen okból kifolyólag fontosnak tartják. Nem lehet előre megjósolni azt, hogy a hét végi tesztelésbe hányan kapcsolódnak be. Azért sem, mert hétköznapokon 3 komáromi helyszínen folyik a mintavétel, illetve már jópáran átestek a koronavírus-fertőzésen, s ők a tesztelésből most kimaradnak. Csak abból tudok kiindulni, hogy az őszi tömeges tesztelésen a komáromiaknak hozzávetőleg 60 százalékát sikerült letesztelni. Talán most ismét hasonló eredmény születik” – zárta tájékoztatását Keszegh Béla.   


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »