Országos ruszin nemzetiségi búcsút ünnepeltek Sajópálfalán

Országos ruszin nemzetiségi búcsút ünnepeltek Sajópálfalán

A magyarországi ruszin közösség búcsúját idén szeptember 7-én, Kisboldogasszony ünnepének előnapján tartották meg Sajópálfalán. A homíliát Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita mondta. Soltész Miklós államtitkár bejelentette, hogy a kormány anyagi támogatással segíti a debreceni ruszin fatemplom építését.

Kocsis Fülöp metropolita ószláv nyelven is köszöntötte a megjelenteket. Az ünneplők között volt Soltész Miklós államtitkár; Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága Nemzetiségi Főosztályának főosztályvezetője; Kramarenko Viktor, az Országos Ruszin Önkormányzat elnöke, valamint a szóvivő, Giricz Vera.

Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök gondviselésszerűnek nevezte, hogy a ruszin nemzetiség búcsúja idén egybeesik az Istenszülő születésének ünnepével, mely a görögkatolikus egyházi év legelső ünnepe is egyben.

Amikor elindul egy élet, akkor tele vagyunk reménnyel. Az új élet merőben új lehetőség az Istenben való gazdagodásra. Amikor Mária születését ünnepeljük, mindnyájan új lehetőséget kapunk arra, hogy az Istenben gazdagodhassunk. Mária születése valójában egy nagy előkészület arra, hogy általa Krisztus szülessen majd közénk – fogalmazott szentbeszédében Kocsis Fülöp. Majd Mária Erzsébetnél tett látogatására és a szívük alatt lévő magzatok ujjongó találkozására (Lk 1,39–45) utalva úgy fogalmazott, „ez a mai világban is fontos jel.

Rendkívüli találkozás ez: Keresztelő Szent János, az Ószövetség utolsó nagy prófétája köszönti az Újszövetség hírnökét, magát Jézus Krisztust. Az Ószövetség köszönti az Újszövetséget. Egy új reménység indul el, amire évszázadokon át készült a választott nép és mindazok, akik odafigyeltek a próféták szavára. Íme, a várakozás beteljesedik.” 

A mai nap is ennek az előkészületében vagyunk – folytatta az érsek-metropolita. – Amikor a megszülető Máriát köszöntjük, ezzel mintegy készülünk arra, hogy Jézus eljön hozzánk. A mai ünnep arra készít minket, hogy az Istent fogadjuk be az életünkbe. A várakozás és a beteljesülés eseménye ez. Ha így ünneplem Kisboldogasszony ünnepét, várom Isten eljövetelét, várom Isten jelenlétét, várom, hogy Isten betöltse az életemet, akkor értem meg ennek az ünnepnek az üzenetét. Az Isten befogadása azonban nem egy egyszeri pillanat, hanem egy egész élet munkája.

Ezzel összefüggésben a főpásztor az Eucharisztia vételének jelentőségéről is beszélt. „Minél nagyobb hittel veszem magamhoz az Eucharisztiát, Krisztus Szent Testét, annál inkább gazdagodom az Istenben, annál inkább érzékelhető lesz a jelenléte az életemben. A Szentlélek átjár bennünket, és megjelenik bennünk az Isten. Az Eucharisztiában a hozzánk közeledő Krisztust köszöntjük. A mai búcsú, ruszin és magyar testvérek közös imádsága ráébreszt bennünket arra a feladatra, hogy készülnünk kell az Isten befogadására, hogy hittel kell őt befogadnunk.”

Hírdetés

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Rákóczi Ferenc híres szavait idézve „a leghűségesebb népnek”, hűséges nemzetnek nevezte a ruszinokat, és biztatta a ruszin közösséget, hogy erősítsék meg azt a hitet, azt a közösségi érzést, melyet örökségül kaptak.

A Szent Liturgia végén Kiss Attila sajópálfalai parókus is köszöntötte a zarándokokat, köztük a Kárpátaljáról érkezett papnövendékeket, akik a két nyelven, magyarul és ószlávul mondott Szent Liturgián saját szláv dallamaikkal működtek közre.

* * *

Soltész Miklós a Szent Liturgia után bejelentette, hogy a kormány támogatásával megépülhet Debrecen első ruszin fatemploma. Az államtitkár hozzátette, a sajópálfalai templom felújítását is támogatja anyagilag a kormány, miként hozzájárult a debreceni görögkatolikus ruszin közösségi ház és hozzájárul a debreceni fatemplom megépítéséhez is.

Mint arról beszámoltunk, idén tavasszal görögkatolikus ruszin közösségi ház épült Debrecen-Józsán, azon a telken, amelyet a debreceni önkormányzat ajánlott fel a közösségnek.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye; MTI

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »