Országos prioritássá vált a kolozsvári körgyűrű

Országos prioritássá vált a kolozsvári körgyűrű

Bekerült a nagyszabású országos infrastrukturális stratégiába Kolozsvár déli körgyűrűjének megépítése, így egyre biztosabbá válik, hogy megvalósul a beruházás, amelyet ennek nyomán uniós forrásokból is lehet finanszírozni – közölte Emil Boc polgármester csütörtökön Facebook-oldalán.

boc5284_bEmil Boc

A kedvező fejleményről Marcel Boloş közlekedésügyi államtitkár tájékoztatta az elöljárót. Boc rámutatott: a projektet a kohéziós alapokból fogják finanszírozni, becslése szerint 153 millió eurót fognak lehívni az EU-tól.

Múlt héten egyébként Kolozsvárra érkezett az Európai Parlament közlekedésügyi bizottságának több tagja, a találkozón pedig a szaktárca illetékesei is részt vettek, valószínűleg ennek során sikerült megállapodni arról, hogy a beruházást belefoglalják az országos tervbe. Emil Boc hangsúlyozta: Szászfenes irányából naponta mintegy 60 ezer gépkocsi érkezik a kincses városba, a körgyűrű megépítése ezért rendkívül fontos a megyeszékhely tehermentesítése szempontjából, egyúttal pedig Kolozsvárnak az észak-erdélyi autópályához való csatlakozását is megoldanák.

A 38 kilométer hosszú déli körgyűrűt a tervek szerint Gyalun keresztül gyorsforgalmi út fogja összekötni az autópályával. A terelőút nyomvonala az autópályánál kezdődik, áthalad Szászfenesen, majd csatlakozik a kolozsvári úthálózathoz, és a Bükk felé vezet tovább. Korábban Boc úgy nyilatkozott: az út várhatóan 2020-ra készül el, de egyes szakaszokat már ezt megelőzően is megnyithatnak a forgalom előtt – igaz, akkor még nem volt biztos, hogy a beruházás szerepel majd az uniós finanszírozásra első körben ajánlott fejlesztések listáján.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »