Országos járványnak nyilvánította az influenzát az egészségügyi tárca

Országos járványnak nyilvánította az influenzát az egészségügyi tárca

Országos járványnak nyilvánította az influenzát a bukaresti egészségügyi miniszter szerdán, miután a fertőzések száma immár harmadik hete járványszerű növekedést mutatott.
Az országban kedd estig 54 olyan halálesetet regisztráltak, amelynél a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták az influenzavírus jelenlétét – közölte szerdai sajtóértekezletén Sorina Pintea egészségügyi miniszter. Az áldozatok közül 49-en más betegségekben is szenvedtek. A tárcavezető szerint az influenza főleg az ország déli, délkeleti részén terjed, az ország középső (erdélyi) térségében kisebb, regionális fertőző gócok alakultak ki.

A tárcavezető úgy értékelte: az idei járvány sem súlyosabb a tavalyinál, de hamarabb kezdődött, és magasabb a halálos áldozatok száma, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

Hírdetés

Pintea beszámolt arról, hogy a minisztérium által rendelt, 1 millió 300 ezer influenza elleni ingyenes oltásból is rendelkezésre áll még több mint 12 ezer adag, a tárca által rendelt újabb 30 ezer vakcina szétosztását pedig csütörtökön kezdik meg a pótlást igénylő megyei közegészségügyi intézetek között. A tárcavezető szerint továbbra is a megelőzés – a megfelelő higiénia és a védőoltás – a leghatásosabb védekezés az influenza ellen.

„Azzal, hogy országos járvánnyá nyilvánították a betegséget, legfeljebb az változik meg, hogy az eddigi óvintézkedéseket most már be is kellene tartani” – idézte az MTI Pinteát. Vagyis a látogatási tilalmat ténylegesen is be kell tartani azokban az egészségügyi intézményekben, amelyekben elrendelték, azokban az osztályokban pedig, amelyekben a légúti fertőzések 20 százalék feletti aránya miatt felfüggesztették a tanítást, a gyerekeket a szülők tartsák távol más közösségektől – hívta fel a figyelmet a miniszter.

A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy a jövő heti vakáció hozzájárulhat az influenza terjedésének megfékezéséhez. Pintea mégis azt valószínűsítette: a járvány februárban fog tetőzni, a minisztérium célkitűzése pedig az, hogy korlátozzák a halálos áldozatok és súlyos megbetegedések számát.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »