Országos horvát napot rendeztek Felsőszentmártonban – A pozsegai püspök mutatott be szentmisét

Országos horvát napot rendeztek Felsőszentmártonban – A pozsegai püspök mutatott be szentmisét

Évente egy alkalommal országos rendezvényre gyűlnek össze hazánk horvát nemzetiségű hívei, hogy mindig más régióban ünnepeljenek, örülve annak, hogy közösségben élhetik meg hitüket és horvátságukat. November 5-én Felsőszentmártonban tartott találkozójukon Antun Skvorcsevics pozsegai püspök mutatott be ünnepi szentmisét.

November 5-én a felsőszentmártoni templomban szentmisével kezdődött az az országos rendezvény, amelyre a horvátok lakta megyékből és településekről érkeztek résztvevők, Kópházától Bajáig, Budapesttől Barcsig.

A szentmise szónoka, Antun Skvorcsevics pozsegai püspök a szertartás elején arra hívta a jelen lévő híveket: kérjék az Urat, ajándékozza meg őket a Szentlélek erejével, hogy le tudják győzni azokat a kísértéseket, amelyek lelki halálukat okozhatják.

A liturgián hét plébános koncelebrált.

A házigazda, Csúzdi Illés plébános köszöntötte Antun Skvorcsevics püspököt, a vendég plébánosokat és azokat a paptestvéreket, akik korábban a felsőszentmártoni Szent Márton-templomban szolgáltak, megköszönve nekik, hogy Isten előtt együtt és egymással lehetnek.

A pozsegai püspök homíliájában felhívta a hívek figyelmét arra, hogy vigyázzanak szívük tisztaságára, mert a világ, amelyben élünk – ezt igazolja a tapasztalat – sötétséggel, ürességgel, gyűlölettel és önzéssel fenyeget. Ezek a negatívumok rontják életérzésünket, de tudjuk, hogy a Teremtő különleges kódot ültetett lényünk legmélyebb pontjába, ez a kód segít bennünket abban, hogy felismerjük: mi a fényhez, a jósághoz, a szeretethez és a halált legyőzőkhöz tartozunk.

Hírdetés

A hitben rejlik az a lehetőség, hogy az ember megtalálja azokat a dimenziókat, amelyekhez tartozik, amelyek segítségével megtalálja a bizalmat. Az önzetlenség, a szeretet azok az állapotok, amelyekben az ember kilép önmagából, mások felé, a szükséget szenvedők felé fordul, és rájön arra, hogy ebben a fogyasztói társadalomban a termelés és a fogyasztás mellett vannak más lehetőségek is: például a hit, amely teljessé teszi az életet, segít legyőzni a gyűlöletet és a bűnt.

Antun Skvorcsevics püspök homíliájának végén kérte Jézus Krisztus áldását a szentmisén részt vevőkre, hogy a Szentlélek segítségével legyenek lelkiekben gazdag, okos horvátok, jellemezze őket nemesség és jóság, éljenek szeretetben, és egyetértésben kövessék az Úr útját.

A rendezvényen az Országos Horvát Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Szövetsége díjakat adott át kulturális, ifjúsági, társadalompolitikai, valamint hitéleti tevékenység elismeréséért. Az idei díjazottak között két plébános is volt, a horvátzsidányi Dumovits István, illetve a horvátországi Marko Bubalo.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Kollár Ákos

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »