Országgyűlés: politikai vitanap

Országgyűlés: politikai vitanap

Napirend előtti felszólalások színesítik kezdésként a napot, a kérdések óráival folytatódik, majd estébe nyúló politikai vita következik az offshore-ellenes fellépéshez szükséges lépésekről.

Az összejövetelt kezdeményező LMP azzal indokolta a vitanap szükségességét, hogy az adóparadicsomok bezárása minden tisztességesen működő demokratikus állam alapvető érdeke. Hiába a szavak szintjén az offshore-ellenes politikai konszenzus, a rendszerváltás óta az államadósság két és félszerese vándorolt offshore cégekhez; a kiszivattyúzott milliárdok pedig fájóan hiányoznak a közbevételekből és a társadalom közös szükségleteinek kielégítéséből, így például az oktatásból vagy éppen az egészségügyből.

Az indítvány  hangsúlyozza: az offshore elleni fellépésre számos lehetőség adott, ilyen lehetne mindenekelőtt az offshore cégekkel való szerződéskötés teljes tilalma a közszférában. Mi akadályozza azt például, hogy a jogrendszer megtiltsa a kötelezettségvállalást az Európai Unión kívüli székhelyű olyan gazdálkodó szervezetek javára, amely a közterheknek a székhely szerinti államban meghatározott alacsony mértékét kihasználva a valós gazdasági tevékenységre tekintettel fizetendő közterhek megfizetésének elkerülését szolgálja? Az offshore pénzszivattyú egy globális rendszer, és ennek a rendszernek a félperiferiális országok, mint Magyarország súlyos vesztesei. Nem csak Magyarországon belül kell korlátozni az ilyen cégek lehetőségeit, a valódi megoldás az offshore cégek és adóparadicsomok nemzetközi korlátozása, bojkottja. Ennek terepe a nemzetközi intézmények, elsősorban az Európai Unió. Az EU szintjén egyrészt a nemzetközi adóparadicsomok elleni egységes fellépés, másrészt a saját, unión belüli adóparadicsomok felszámolása kell, hogy legyen a cél. Luxemburg, Ciprus, a Csatorna-szigetek és más helyek az EU-n belül kérdőjelezik meg az alapvető gazdasági szolidaritást.

Az indítvány állítja: korábban voltak kezdeményezések a jelenlegi kormányzó pártok részéről is ebbe az irányba: 2009-ben Orbán Viktor még arról tárgyalt a legnagyobb német kormánypárt CDU-val, hogy hogyan lehetne bezárni a jogi kiskapukat az adóparadicsomok, offshore cégek és egyéb adókikerülési technikák előtt. Mára ez a törekvés elhalt, mégpedig azért, mert a magyar kormány azt az utat választotta , hogy nem fellép az adóparadicsomok ellen, hanem megpróbál versenyezni velük . Magyarország már 2010 előtt beszállt a lefelé tartó adóversenybe, ez a Fidesz kormány alatt csak erősödött. Pedig egy olyan versengésnek, ahol az egyes országok egyre alacsonyabb adókkal próbálják magukhoz csalogatni a tőkét, vagy csak a vagyonokat, egyetlen ország sem lehet nyertese, csakis a közteherviselés alól kibújni akaró multinacionális vállalatok és multimilliárdos emberek.

A vitanap célja, hogy megvitassák, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy az offshore cégek, adóparadicsomok és adóelkerülés ellen itthon és a nemzetközi színtéren végre hatékonyan lehessen fellépni.(Előterjesztők: LMP: dr. Schiffer András, Schmuck Erzsébet, Ikotity István, Sallai R. Benedek, dr. Szél Bernadet, Jobbik: Hegedűs Lorántné , Kepli Lajos, dr. Staudt Gábor, Apáti István, dr. Lukács László György, Magyar Zoltán, Egyed Zsolt, Novák Előd, Rig Lajos, Vágó Sebestyén, Volner János, Z. Kárpát Dániel, Gyöngyösi Márton, Sneider Tamás, MSZP: Tóbiás József, dr. Harangozó Tamás, Horváth Imre, Szabó Sándor, Teleki László, Demeter Márta, Kiss László, dr. Bárándy Gergely, Mesterházy Attila, dr. Varga László, Hiszékeny Dezső, Kunhalmi Ágnes, dr. Szakács László, dr. Tóth Bertalan, Burány Sándor, Gúr Nándor, dr. Hiller István, Harangozó Gábor István, dr. Molnár Zsolt, Független: dr. Vadai Ágnes, Szelényi Zsuzsanna.)


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »