Orrdugulás: ezek az illóolajak segíthetnek

Orrdugulás: ezek az illóolajak segíthetnek

Elérkezett a nátha és megfázás időszaka, nem véletlen tehát, hogy egyre többen küzdenek orrdugulással. A panasz enyhítésében azonban nagyon sokat segíthetnek a különféle illóolajak.

Bár alapvetően kevés az olyan kutatás, amely a felső légúti tünetek és az illóolajok kapcsolatát vizsgálja, több tanulmány is igazolta már, hogy egyes olajok képesek enyhíteni a panaszokat. Az illóolajok Dr. Elizabeth Ko, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) egészségügyi szakembere szerint segíthetnek az orrjáratok megtisztításában, illetve mérsékelhetik a fejfájást, és javíthatják az alvás minőségét is – írja a Házipatika.com.

A legjobb, ha valamilyen párásító vagy párologtató készülék segítségével használjuk az olajokat, de akár közvetlenül az üvegből vagy egy vattadarabra csepegtetve is szippanthatunk az illatokból. A bőrünkre azonban csak akkor kenjünk belőlük, ha biztosak vagyunk benne, hogy nem okoznak irritációt – ezt úgy tesztelhetjük le, hogy egy cseppet teszünk belőlük a csuklónk belső oldalára, vagy a fülünk mögé. Kismamáknak viszont inkább érdemes kerülni az illóolajak használatát, vagy kizárólag orvossal való egyeztetés után alkalmazzák ezeket.

De hogy pontosan milyen olajokat érdemes kipróbálni, ha megfáztunk? A Women’s Health magazin gyűjtése alapján mutatjuk a legjobb lehetőségeket.

Hírdetés

A római kamilla olaja segíthet a nátha tüneteinek enyhítésében egy 2010-es tanulmány szerint. A teafaolajról egy 2013-as kutatás azt mutatta ki, hogy antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt érdemes lehet vele felső légúti fertőzések esetén tenni egy próbát. Hasonlóan jó lehet az eukaliptusz illetve a borsmenta olaja is: ezek segíthetnek a légutak tehermentesítésében, illetve megkönnyíthetik a légzést.

A levendula olaja nyugtató hatású, ezért hatékonyan segíthet abban, hogy betegen is jól tudjunk aludni – a megfelelő minőségű pihenés ugyanis nagyon fontos a gyógyulás szempontjából. A rozmaringolaj belélegezve enyhítheti az orrdugulást, illetve erősítheti az immunrendszert. Egy 2019-es kutatás szerint bazsalikomolajnak is hasonló hatása van, emellett a lázcsillapításban is segíthet. Kimutatták már továbbá azt is, hogy a szantálfa antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokkal bír, illetve a megnyugvásban és a relaxációban is segíthet – így például remek alternatíva lehet, ha nem rajongunk a levendula illatáért.

A gyömbérolaj belélegzése egy tanulmány szerint segíthet, hogy hamarabb túlessünk a náthán és megfázáson. A citromolaj mikrobaölő és légzéskönnyítő hatású, akárcsak a narancsolaj, és az immunerősítésben is szerepet játszhatnak a citrusfélék olajai. Egy 2013-as tudományos munka eredményei pedig azt állapították meg, hogy a tömjénolaj gyulladásgátló hatású, ezáltal segíthet a köhögés és a hörghurut enyhítésében.

A cédrusolajnak egy 2020-as tanulmány szerint gombaölő, fertőtlenítő és összehúzó hatása van, és segíthet a letapadt nyák feloldásában. Az oregánóolaj vírusölő hatása miatt segíthet, hogy hamarabb kigyógyuljunk a felső légúti fertőzésekből. De a kakukkfűolajnak is erős baktérium- és vírusölő hatása van, a geránium olaját pedig makacs köhögés esetén érdemes bevetni.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »