Oroszországtól követelnek kártérítést az Ukrajnában lezuhant malajziai utasszállító miatt – fejenként több millió eurót

Oroszországtól követelnek kártérítést az Ukrajnában lezuhant malajziai utasszállító miatt – fejenként több millió eurót

Több millió eurós kártérítést követelnek a két éve Ukrajnában lezuhant malajziai utasszállító áldozatainak családtagjai – jelentette szombaton a Sydney Morning Herald című ausztrál lap.

Az újság információi szerint a keresetet május 9-én nyújtotta be a strassburgi Emberi Jogok Európai Bíróságához az ausztrál LHD Lawyers ügyvédi iroda 33 ausztrál, új-zélandi és malajziai családtag nevében, akik utasonként 6,4 millió euró kártérítést követelnek.

A malajziai légitársaság 2014. július 17-én Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata 298 emberrel – többségében holland állampolgárokkal – a fedélzetén az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen zuhant le, miután feltehetően egy légvédelmi rakéta felrobbant a bal oldala mellett.

Néhány áldozat családja fontolgatja a légitársaság perbe fogását is, és kártérítést követelnek a kieső jövedelmek és a családtagokat ért trauma miatt.

Az ausztrál ügyvédi iroda által benyújtott dokumentumok szerint Oroszország arra törekedett, hogy eltitkolja az incidensben játszott szerepét. A szerencsétlenség körülményeit kivizsgáló holland nyomozás tavaly arra a következtetésre jutott, hogy orosz-szovjet gyártmányú föld-levegő rakétával lőtték le az utasszállítót az oroszbarát szakadárok kezén lévő terület légterében. A vizsgálatot lezáró dokumentum a tragédia felelőseit nem nevezte meg.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »