Oroszországot bírálta Obama az ENSZ közgyűlésén

Oroszországot bírálta Obama az ENSZ közgyűlésén

Az amerikai külpolitikát védte a felszólalásában Barack Obama amerikai elnök az ENSZ New Yorkban zajló, kedden kezdődött közgyűlésén, miközben több országot bírált, különösen élesen Oroszországot. Az elnök hosszan beszélt, mintegy mérleget is vonva nyolc évig tartó kormányzásáról.

obama-UN-speech-16-550x306_b

Beszéde elején azon meggyőződésének adott hangot, hogy a világ ma általában virágzóbb és kevésbé erőszakos, mint a hidegháború végén volt, ám ezzel együtt is bizonytalanság uralkodik. Szerinte az előrelépéshez globális integrációra van szükség, ez pedig az eddigi politikák korrekcióját igényli.

Az elnök hosszan érvelt amellett, hogy a világnak szerinte nem erőskezű politikusokra van szüksége, hanem erős demokratikus intézményrendszerekre. Miközben a demokratikus intézmények erősítése mellett tette le a voksát, Obama kárhoztatta a populizmust, a nacionalizmust és a szélsőségességet.
Az elnök tőle szokatlanul élesen bírált Oroszországot. Arra figyelmeztette Moszkvát, hogy amennyiben nem hagy fel a beavatkozással a szomszédos országok belügyeibe, akkor a határai kevésbé biztonságossá válhatnak. Leszögezte azt is, hogy szerinte Moszkva „erővel” akarja visszaszerezni „régi dicsőségét”.

Theresa May brit kormányfő azt ígérte az ENSZ-közgyűlés ülésén kedden elmondott beszédében, hogy országa továbbra is magabiztos, erős és bizalomra méltó partner lesz a nemzetközi politikában. Nagy érdeklődéssel várt beszédében a brit miniszterelnöknő leszögezte, hogy a Brexitről – azaz Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépéséről – szóló népszavazási döntés után hazája nem válik befelé forduló országgá, s nem távolodik el nemzetközi partnereitől.

Recep Tayyip Erdogan török államfő gyors politikai megoldást sürgetett Szíriában és nemzetközi fellépést az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hívei ellen. Erdogan hangsúlyozta: Törökország bevonulása Szíria északi vidékeire „stabilitáshoz és békességhez vezetett”, és kijelentette, hogy Ankara tiszteletben tartja Szíria területi integritását.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »