Oroszországban tovább bővült a külföldi ügynökök listája

Huszonkét embert vett fel a külföldi ügynökök nyilvántartásába szerdán az orosz igazságügyi minisztérium, köztük a Mediazona hírportál szerzőit, valamint a Golosz választó- és az OVD-Info tüntetővédelmi szervezet aktivistáit.

Az idegen ügynöknek minősítettek közé került Szergej Szmirnov, a Mediazona főszerkesztője, Pjotr Verzilov, és projekt kiadója. A legtöbb nyilvántartásba vett ember együttműködik a Golosz választásmegfigyelő csoporttal.
   
A külföldi ügynökként nyilvántartott nonprofit szervezetek listája most a Nyizsnyij Novgorod-i Német és Európai Kulturális Központtal és az Ivanovói Regionális Gendertanulmányok Központjával is bővült.
   
A Golosz már szerepelt a be nem jegyzett társadalmi szervezetek nyilvántartásában. Ide most bekerült az OVD-Info is.
   
Az idegen ügynöknek minősített tömegtájékoztatási eszközökről rendelkező törvényt 2017-ben fogadták el Oroszországban, miután az Egyesült Államokban ilyen minőségben kellett bejegyeztetnie magát az orosz állami finanszírozású RT America televíziónak. Az ebbe a körbe került médiumokra az idegen ügynöknek minősített nonprofit szervezetekre vonatkozó előírásokat terjesztették ki.
   
A szabályozás értelmében az idegen ügynöknek minősített jogi személyek kötelesek adatokat szolgáltatni vezetőségük személyi összetételéről.

Hírdetés

És pénzeszközeik elköltéséről

Az általuk előállított tartalmakon pedig kötelesek feltüntetni a hivatalos státusbesorolásukat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »