Oroszország újra a G7-csoport tagja lehet

Oroszország újra a G7-csoport tagja lehet

Az oroszok visszavételéről Giuseppe Conte olasz miniszterelnök beszélt a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott, csütörtökön közölt interjúban.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök eszmecserét folytatott Oroszország visszavételéről Donald Trump elnökkel a G7-csoport júniusi kanadai csúcstalálkozóján. Az olasz miniszterelnök úgy vélekedett, hogy nyolcas összetételben könnyebb lenne megoldani számos nemzetközi kérdést, egyebek között a regionális válságokat, és hogy Oroszország elszigetelése nem kedvez a béke ügyének a világon.

Júniusban maga Trump is arról beszélt a québeci La Malbaie-ben – az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán részvételével – megtartott G7-csúcson, hogy hasznos lenne Oroszország visszatérése a csoportba.

Hírdetés

A legfejlettebb gazdaságú országok által 1976-ban megalakított G7-csoportba 1997-ben vették fel Oroszországot, majd a nyolctagúvá bővült együttműködésből 2014-ben zárták ki, a Krím félsziget elcsatolása és a délkelet-ukrajnai orosz beavatkozás nyomán.

Conte egyúttal kifejezte reményét, hogy helyreáll a párbeszéd az Európai Unió és Oroszország között, és ígéretet tett arra, hogy Olaszország ebben segédkezni fog.

Az olasz kormányfő hangsúlyozta az Oroszországgal folytatott párbeszéd fontosságát és egyebek mellett azt is kijelentette, hogy moszkvai találkozójuk során baráti viszony alakult ki közte és Vlagyimir Putyin orosz elnök között.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »