Oroszország megerősítette csapatait Észak-Szíriában a közelgő török támadás előtt

Oroszország a fenyegető török szárazföldi offenzíva tükrében csapatokat küldött egy kurd harcosok és a szíriai hadsereg által uralt észak-szíriai térségbe.

Az Aleppótól északra található Tell-Rifát lakói szerdán az AFP francia hírügynökséggel közölték, hogy orosz katonák érkeztek a városba.

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a damaszkuszi vezetéssel szövetséges Oroszország mindemellett megerősítette csapatait egy közeli repülőtéren, illetve a török határ mentén található Kobani városában.

Törökország november 20-án indított légicsapássorozatot az északkelet-szíriai kurd hadállások ellen, mert Ankara terroristának tekinti a kurd fegyvereseket. Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig a múlt héten közölte, hogy "a megfelelő pillanatban a szárazföldi támadást is elindíthatja".

A szíriai kurd haderő kedden arra kérte Moszkvát, hogy segítsen lebeszélni a török elnököt a kurd területek ellen indítandó katonai offenzíváról.

Hírdetés

Rámi Abdel-Rahmán, az OSDH vezetője elmondta: az orosz csapaterősítés a régióban egy próbálkozás lehet "a török offenzíva megállítására, vagy elhalasztására".

Tell-Rifát mindössze 15 kilométerre van a török határtól. Kurd erők ellenőrzik a várost és annak térségét is. A régióban egyébként orosz katonák is állomásoznak.

A helyi lakosok szerint az orosz katonák útakadályokat emeltek a török és a velük szövetséges lázadó erők kezén lévő állások közé. Utóbbiak a Tell-Rifáttól északra található térségeket ellenőrzik.

A szíriai kurdok az országban 2011-ben kirobbant polgárháború folyamán jelentős területet foglaltak el és tartanak ellenőrzésük alatt a török-szíriai határ mentén, ami kiváltotta Törökország tiltakozását. 2016 óta a török hadsereg három offenzívát is indított Észak-Szíriában.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »