Oroszország légvédelmi eszközöket adományozott Tádzsikisztánnak

Oroszország 9 millió dollár értékben légvédelmi eszközöket adományozott Tádzsikisztánnak – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A kétoldalú megállapodások alapján Moszkva által térítésmentesen Dusanbénak átengedett újabb hadieszközcsomag ezúttal légvédelmi radarokat és célmeghatározó eszközöket tartalmaz. Az orosz védelmi tárca közleménye szerint az intézkedés hozzájárul a tádzsik légvédelem korszerűsítéséhez, az Oroszországgal szövetséges közép-ázsiai állam légterének megvédéséhez "a terrorveszély minden megnyilvánulásával szemben".

Hírdetés

Orosz biztonsági szakértők az elmúlt évek során számos alkalommal figyelmeztettek arra, hogy az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet követői a Szíriában és Irakban elszenvedett katonai vereség nyomán Afganisztánban próbálják megvetni a lábukat, onnan pedig a közép-ázsiai volt szovjetköztársaságok felé igyekeznek majd tovább terjeszkedni.

Oroszország az Afganisztánnal szomszédos országok közül Kirgizisztánban és Tádzsikisztánban katonai támaszpontot tart fenn a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetén belüli együttműködés keretében.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »