Oroszország hétoldalú konferenciát javasolt Irán ügyében

Oroszország hétoldalú konferenciára tett javaslatot pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagja, valamint Németország és Irán részvételével, hogy felvázolják azokat a lehetőségeket, amelyek révén "konfliktusok nélkül megoldhatók lennének" az iráni fegyverembargó miatt újból felmerült problémák.

A Kremlben kiadott nyilatkozat szerint a videokonferenciára azért van szükség, mert nő a feszültség az ügyben, és a BT-ben már csütörtökön terítékre került az az amerikai javaslat, hogy terjesszék ki az embargót, de ennek elfogadását a vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína ellenzi.

"A helyzet éleződik. Irán ellen megalapozatlan vádakat terjesztenek elő" – üzente a nyilatkozatban Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki leszögezte, hogy Moszkva továbbra is teljes mértékben elkötelezett a Teheránnal kötött atommegállapodás mellett.

Hírdetés

Az Irán ellen 13 éve hozott fegyverszállítási tilalomnak októberben kell lejárnia az érintett hét állam között 2015-ben megkötött atomalku előírásai szerint. A megállapodást azzal a céllal kötötték meg, hogy megakadályozzák a közel-keleti ország veszélyesnek tartott nukleáris programját, az atomfegyver esetleges kifejlesztését. Irán cserébe ígéretet kapott az őt sújtó egyéb nemzetközi embargós rendelkezések enyhítésére. Az Egyesült Államok a maga részéről felmondta a szerződést, Franciaország, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia és Németország viszont kitart mellette.

Oroszország azért javasolja a videokonferenciát, hogy ne mérgesedjen el a helyzet a Biztonsági Tanácsban. Putyin elnök sürgősnek nevezte az ügyet, és arra kérte az érintetteket, hogy alaposan fontolják meg Oroszország ajánlatát, mert az alternatíva a feszültség további éleződése és a konfrontáció kockázatának a növekedése.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »