Oroszország egy további európai országba is csökkenti a gázszállítását

Oroszország Franciaországba is korlátozza a gázszállítást, ami Európában növeli az energiaválságtól való félelmet a tél folyamán.

Az orosz Gazprom arról tájékoztatta az Engie-t, hogy keddtől egyes szerződésekkel kapcsolatos vita miatt leállítja a szállítást, közölte a francia áramszolgáltató. Ez azt jelzi, hogy az európai energiapiacon a hiány valószínűleg tovább fog mélyülni, írja a tvnoviny.sk portál.

Élisabeth Borne francia miniszterelnök hétfőn (augusztus 29-én) energiafogyasztás csökkentésére szólította fel a vállalatokat, különben

Hírdetés

megtörténhet, hogy ha Oroszország leállítja a gázszállítást, akkor az energia-adagolási rendszer valósággá válik.

Az Engie, amely az ukrajnai háború kezdete óta csökkentette az orosz gáztól való függőségét, közölte, hogy intézkedéseket hozott a Gazpromtól származó szállítások csökkentése következményeinek minimalizálására.

Moszkva lépése tovább növeli a nyomást az európai piacra, amely az orosz szállítások jelentős visszafogása miatt gázhiánnyal küszködik.

Ezenkívül a Gazprom azt tervezi, hogy szerdától (augusztus 31.) péntekig (szeptember 2.) teljesen leállítja a kulcsfontosságú Északi Áramlat 1-es gázvezetéket a turbinák javítása miatt. Németország feltételezi, hogy a már több hete egyébként is csak a maximális kapacitás mindössze 20%-át kihasználó gázvezetéken keresztüli ellátást nem újítják meg.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »