Oroszország, a migráció, valamint az IÁ voltak a fő témák

Oroszország, a migráció, valamint az IÁ voltak a fő témák

Afganisztán, Irak és a menekültek megmentését szolgáló földközi-tengeri művelet szerepelt a témák között a NATO-csúcs második, zárónapján Varsóban. A tagállamok állást foglaltak a közös védelem és a közös alapértékek mellett. A terrorizmussal szembeni védelmi és elrettentő erő fokozását, az euroatlanti térség és Európa egységét, illetve az Oroszországgal folytatandó párbeszédet hangsúlyozták.

Afganisztán, Irak, a terrorellenes harc és a Földközi-tengeri határvédelem voltak a NATO-csúcstalálkozó szombati zárónapjának fő témái. A szervezet főtitkára elmondta: kiképző és fejlesztő missziót kezdenek Irakban, támogatják Jordániát, és hírszerző központot létesítenek Tunéziában, valamint besegítenek az Iszlám Állam elleni koalíciós erők munkájában is. A találkozó egyik központi témája azonban Oroszország volt. A balti államokba és Lengyelországba egységeket telepít a szövetség.

„Nem akarta senki úgy biztonságba helyezni Közép-Európát katonailag, hogy közben ellenségünkké tesszük Oroszországot. Most végül is az a megoldás született, hogy a korábbi NATO–Oroszország megállapodásokat nem rúgjuk fel, azokat betartjuk, mégis néhány közép-európai országban rotációban, de folyamatosan katonai jelenlét lesz, és néhány másik országban, így Magyarországon is katonai vezetési pontot helyezünk el” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök.

A szervezet emellett átfogó támogatási csomagot hagyott jóvá Ukrajna számára, Kijev NATO-tagsága azonban nem került napirendre. Az atlanti szervezet nem ismeri el a Krím elcsatolását. A főtitkár elmondta: a térségben naponta megszegik a minszki tűzszüneti megállapodásokat.

„Felszólítjuk Moszkvát, hogy fejezze be a szeparatisták politikai, katonai és anyagi támogatását. Minden félnek maradéktalanul be kell tartania a minszki megállapodásokat, és diplomáciai úton kell megoldást találni” – jelentette ki Jens Stoltenberg.

A minszki tűzszüneti megállapodás fontosságát emelte ki az amerikai elnök is. Barack Obama szerint az atlanti szövetségre még soha nem várt ennyi feladat.

„A NATO elmúlt csaknem 70 évében talán még sosem találkoztunk ennyi kihívással egyszerre: biztonsági, humanitárius, politikai területen egyaránt. A NATO tagállamai, az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Belgium és Törökország szörnyű terrortámadásokat éltek át, amiket az ISIS hajtott végre vagy irányított. Oroszország megsértette egy független európai ország, Ukrajna függetlenségét és területi szuverenitását, és provokatívan lép fel NATO-szövetségesek ellen. Az európai határokat és gazdaságokat fegyveres konfliktusok elől menekülő migránsok milliói ostromolják, a brit szavazás a kilépésről pedig kérdéseket vetett fel az európai integrációval kapcsolatban” – mondta Obama, aki azt is hozzátette: az Egyesült Államok soha nem hagyja cserben Európát.

Barack Obama a brexittel kapcsolatban arra kérte a NATO uniós tagállamait és a brit miniszterelnököt is, hogy tartsák meg továbbra is a lehető legszorosabb szövetséget. A brit külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, a visegrádi négyek pedig megegyeztek abban, hogy a közeljövőben külön is tárgyalóasztalhoz ülnek London képviselőjével.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »