Oroszország a hétvégén formálisan is annektálhatja Donyecket, Luhanszkot, Herszont és Zaporizzsját

Oroszország a hétvégén formálisan is annektálhatja Donyecket, Luhanszkot, Herszont és Zaporizzsját

A BBC információi szerint Vlagyimir Putyin egy pénteki ceremónia keretében formálisan is Oroszországhoz csatolhatja Ukrajna négy megszállt régióját, Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja orosz kézen lévő területeit.

Szeptember 23-a és 27-e között rendezték meg a fent említett négy megyében az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazást. Az annektálandó területek Ukrajna összterületének 15%-át teszik ki, ráadásul Luhanszk megyét leszámítva, a másik három megye jelentős része nincs is orosz kézen. Donyeck megye közel fele jelenleg ukrán kézen van.

A nemzetközi közösség által el nem ismert referendum eredménye nem sok meglepetést hozott. Az orosz belügy által közölt eredmények szerint az ukrajnai Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került részén a szavazók 93,11 százaléka, a szakadár Luhanszki Népköztársaságban 98,42 százaléka, a Donyecki Népköztársaságban a 99,23 százaléka, Herszon megyében pedig 87,05 százaléka szavazott az Oroszországhoz való csatlakozásra – számolt be róla az MTI.

Hírdetés

A részvételi arány 75 és 95 százalék között mozgott  négy régióban.

A BBC úgy tudja, Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyszabású beszédre készül pénteken. A brit portál szerint a Vörös téren már fel is állították a színpadot, szerte a téren pedig az Orosz Föderáció négy új tagját népszerűsítő óriásplakátokat helyeztek el. 

Az Egyesült Államok korábban már közölte, új szankciókat vezet be Oroszországgal szemben a referendumokat követően, az Európai Unió pedig már be is jelentette a nyolcadik szankciós csomagját. Annalena Baerbock német külügyér csütörtökön kijelentette, információik szerint számos településen fegyverrel kényszerítették a lakosokat a választásokon való részvételre. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »