Orosz turistáknak ajánlják Romániát

Orosz turistáknak ajánlják Romániát

A török embargótól várják a romániai turizmus fellendülését, ezért erőteljes kampány zajlik az orosz turisták idecsalogatása érdekében. Ennek jegyében hívta romániai körútra az elmúlt héten az Országos Turisztikai Hatóság (ANT) a legfontosabb orosz biztosítótársaságok képviselőit, és ismertette meg velük a fontosabb gyógyfürdőket és más, potenciális egészségturisztikai célpontokat. 

masszazs_b

Az előzetes bejelentések értelmében április 16–22. között egyebek mellett Félixfürdőt, Segesvárt, a parajdi sóbányát, Kovásznát, Törcsvárt és Bukarestet kellett volna felkeresniük, de úgy tűnik, végül nem mindenhová jutottak el.

Drágállják a Bihar megyei fürdőket

Cătălin Şipoş, a Nagyvárad melletti, termálvizéről híres üdülőövezetben több szállodát működtető Turism Felix Rt. illetékese a Krónika érdeklődésére hétfőn elmondta, Félixfürdőre és Püspökfürdőre valóban ellátogattak az oroszországi delegáció tagjai, de a találkozón semmi sem konkretizálódott. Ők ugyan valamennyi létesítményüket megmutatták a biztosítótársaságok küldötteinek, de az általuk preferált árajánlat túlzottan alacsonynak bizonyult. „Azokat az árakat még a szezonon kívül sem tudnánk tartani” – árulta el a szakember.

Szárnyal a Danubius Hotels
Tavaly 20 százalékkal nőtt a Danubius Hotels árbevétele Romániában a 2014-hez képest – írta hétfőn a Ziarul Financiar. A lap elektronikus kiadása szerint a vállalat árbevétele elérte a 37,5 millió lejt, a nyeresége 7 millió lej volt. A Danubius Hotels Romániában három szállodát működtet Szovátán, ezek kihasználtsága 63 százalékos volt. A külföldi vendégek jelentős része a Moldovai Köztársaságból érkezett, a Danubius Sovata hotelben az arányuk 18 százalék volt, a Bradet szállodában a vendégek 28 százalékát tették ki.
Ugyanakkor tavaly rendszeresen voltak izraeli turistáik is egy, 860 ezer euró értékű szerződésnek köszönhetően, amelyet egy izraeli turisztikai irodával írtak alá. Ez utóbbi hetente szállított bérelt járattal turistákat Szovátára, ahol a fő idénynek a július és az augusztus számít, ekkor ugyanis a vendégek a Medve-tóban is fürödhetnek.

Rámutatott egyébként, hogy tapasztalata szerint a térségben 1990 óta folyamatosan csökken a külföldi turisták száma, a határon túlról hozzájuk érkező vendégek pedig többnyire elektronikus foglalás útján választják őket, nem pedig ügynökségek révén. Nagyvárad nemzetközi reptere, mint ismert, a felújítása óta először csütörtökön fogadott külföldről érkező járatot, de mint megtudtuk, a nagyjából 300 fős izraeli csoport a megyeszékhelyen szállt meg. Şipoş szerint egyébként ezektől a heti járatoktól nem is remél különösebb fellendülést, de azt kíváncsian várja, hogy lesz-e érezhető idegenforgalmi hatása annak, ha majd a menetrend szerinti európai járatok is beindulnak. „Mi nyitottak vagyunk és megtesszük a magunkét. Felújítottuk, korszerűsítettük a szállodáinkat, az infrastruktúra viszont már nem a mi hatáskörünk” – magyarázta, hozzátéve, hogy jelenleg nincs okuk panaszra, mert létesítményeikben most is telt ház van.

Több mindenre hívnák fel a figyelmet

„Örülünk annak, hogy a hatóságok lépnek, találkozókat, körutakat szerveznek, népszerűsítik a romániai turisztikai potenciált, de hibának tartom, hogy a kínálat csak egy szűk rétegét ismertetik” – fogalmazta meg érdeklődésünkre a múlt heti körút kapcsán Herman Rosner, az Utazási Irodák Országos Szövetsége (ANAT) vezetőtanácsának tagja, aki egyébként szintén úgy véli, hogy a török embargó miatt új lehetőségek nyílnak meg a romániai turizmus előtt.

„Oroszország hatalmas potenciális piaca a hazai gyógyturizmusnak” – mondta a sepsiszentgyörgyi turisztikai vállalkozó, rámutatva egyúttal, hogy ugyan a turisztikai hatóságok, szervezetek időben felismerték ezt a lehetőséget, de azt jobban ki kellene aknázni. Rosner azt nehezményezi, hogy például Kovásznán csak a Clermont szállót és annak kezelőközpontját mutatták be az orosz vendégeknek, a többi négycsillagos hotelt, a mofettákat, illetve a borvízforrásokat már nem. „Bármilyen kevés az idő, úgy kell megszervezni ezeket a látogatásokat, hogy amikor a képviselők hazamennek, tudják tovább ajánlani a látottakat” – összegezte a szakember.

Szakszervezetek is jönnek

Tőle értesültünk arról is, hogy a közeljövőben az orosz szakszervezetek vezetői érkeznek az országba az ANAT meghívására, hogy ők is ajánlhassák majd tagjaiknak a romániai gyógykezelési lehetőségeket. Rosner ugyanakkor emlékeztetett, hogy már több találkozót szerveztek Oroszország bukaresti nagykövetségén, hiszen eddig évente mintegy kétmillió orosz turista látogatott Törökországba, akik az embargó miatt most új célpontokat keresnek. A megbeszéléseken az oroszok kérték, hogy egyszerűsítsék számukra a romániai vízum odaítélésének bürokráciáját. „Oroszországban hagyománya, kultúrája van a gyógyturizmusnak, ezt kell kihasználni. Erre kell összpontosítanunk. Sajnos a tengerparti üdülés tekintetében nem rúgunk labdába, az orosz turisták inkább a bolgár tengerpartot választják. Arra kell készülni, hogy a négy-öt csillagos szállodákra van igény, és ajánlani kell a mofettákat, borvizeket is” – magyarázta a turisztikai szakértő.

Fellendítették a turizmust a fapadosok
Számos külföldi turista érkezett az elmúlt években valamely fapados légitársaság járatával Romániába, így a statisztikák szerint ezek a cégek viszonylag alacsony díjszabásaiknak köszönhetően jelentősen hozzájárultak az idegenforgalom fejlődéséhez. Az idegenforgalmi szakértők ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy az elmúlt időszakban – legalábbis Bukarestben – egyre több külföldi látogató érkezik egyetlen hétvégére.
Lucian Boronea, az Accent Travel utazási iroda vezérigazgatója rámutatott: a fapados légitársaságok egyre nyitottabbak arra, hogy közösen népszerűsítsék az ország idegenforgalmi látványosságait. „A Blue Air, a Wizz Air és a Ryanair például közös, Bukarestet népszerűsítő kampányt szeretne, így az erre elkülönített költségvetéshez ugyanakkora összeggel járulnak hozzá, mint az idegenforgalmi egyesületek” – fejtette ki Boronea. Hozzátette: az, hogy az írországi Ryanair hamarosan bázist nyit a román fővárosban csak a kezdet.
Az utasok számát figyelembe véve tavaly a magyar tőkéjű Wizz Air volt a legnagyobb fapados légitársaság, amely öszszesen 4,5 millió utast szállított az országból, illetve az országba.

Rosner szerint például Kovászna nagyszerű lehetőségeket rejt magában, hiszen nemcsak a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésében értek el jó eredményeket, de a mofettákat, ásványvízfürdőket „természetes Viagraként” is lehet ajánlani. Ugyanakkor hiányoznak az új kutatások, amelyek a természetes gyógymódok hatását vizsgálják, ezek eredményeit nemzetközi szaklapokban lehetne publikálni, hogy hivatkozási alapot jelenthessenek a turisztikai vállalkozóknak is. Másrészt nagy hiányosság, hogy Kovászna nagy távolságra van a repülőtértől, hiszen az otopeni-i légikikötőtől Kovásznáig hoszszabb ideig tart az út, mint amennyit a vendég a repülőn utazott, ez pedig az idegenforgalmi szakértők szerint nagy akadályt jelent. „Erre a brassói repülőtér jelentheti a megoldást” – szögezte le Rosner.

Eddig tucatnyian érkeztek

Eddig mintegy tucatnyi orosz turista fordult meg Kovásznán – mondta el kérdésünkre Kopacz Zsuzsa, a helyi Tourinfo iroda képviselője. „Általában a luxuskörülményeket szeretik, így csak négycsillagos szálloda jöhet számításba, az idegenvezetőnek 24 órában állandóan a rendelkezésükre kell állnia. Elvárják a minőségi szolgáltatást, de fizetnek is érte” – osztotta meg velünk tapasztalatait a turisztikai szakember.

A parajdi sóbányába nem jutottak el

A parajdi sóbányába viszont az előzetes bejelentésekkel ellentétben nem jutottak el az orosz biztosítótársaságok képviselői. Pedig az orosz vendégeket ők is szívesen látnák. Seprődi Zoltán, a sóbánya igazgatója érdeklődésünkre elmondta, elsősorban a szovátai Danubius szállodacsoporton keresztül érkezik hozzájuk nagyon sok ukrán és moldáv csoport. „Oroszok egyelőre kevesebben jönnek, de nagyon szívesen látjuk őket, kitűnő vendégek, nagyvonalúak, költekezők” – fogalmazta meg a bányaigazgató.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »