Orosz Mihály Zoltán mondta meg a tutit a Jobbik háza táján kirobbantott műbotrányról

Orosz Mihály Zoltán mondta meg a tutit a Jobbik háza táján kirobbantott műbotrányról

A hazai médiavilágban eléggé felkavarta a politikai állóvizet Vona Gábor, a Jobbik elnökének szerdai bejelentése, miszerint élve a párt alapszabályában biztosított jogával, átalakítja a Jobbik felső vezetését. Ez a mesterségesen a radikálisokhoz sorolt Novák Előd-féle kör háttérbe szorulásával jár együtt. A hiperliberális Hír24 tovább fokozva a zűrzavart, a nemzeti radikalizmus ismert alakját, Orosz Mihály Zoltánt hívta jelen esetben a radikálisok erősítésére és Vona Gábor gyengítésére. Nagyon melléfogott.

Magyar Menedék - Ősmagyar

Vona Gábor szerdán jelentette be, hogy a pártelnöki vétó vis maior esetekre kitalált eszközével eltávolítja a Jobbik vezetéséből a radikális szárnyhoz sorolt Novák Elődöt, Szávay Istvánt és Apáti Istvánt. Csütörtökön Novák Előd Facebook-posztjában arról arról értekezett, hogy a váratlan döntéshez különvéleménye, illetve az vezethetett, hogy tevékenységét a párt Radikális váltás című választási programjának szellemében végzi, ami nem igazán illik bele a párt mostani cukiságkampányába.

A Jobbikhoz köthető honlapokon, az érintettek Facebook-oldalain és a különböző internetes fórumokon is áll a bál: szakad a Jobbik, hátba szúrták a keménymagot? A nemzeti radikalizmus egyik ismert alakját, a Jobbikot nyíltan támogató érpataki polgármestert, Orosz Mihály Zoltánt kérdeztük az egyre dagadó botrányról.

Arról a botrányról, ami szerinte valójában nincs is, hiszen annak idején Orbán Viktor is átalakította a második sort a Fideszben, Kósa Lajos visszaléptetésétől mégsem volt ennyire hangos a sajtó. Orosz Mihály Zoltán egyáltalán nem félti a radikális vonal képviseletét, a pártelnök Vona Gábor döntését kifejezetten helyesli. Mint mondja, az elnöknek – főleg egy nemzeti radikális pártban – joga van megválasztani, hogy kik azok az alkalmas személyek, akiket helyettesének gondol. Én azt mondom: válassza is meg.

Az érpataki polgármester szerint egy organikus szervezetben az alárendeltnek el kell fogadnia a vezető döntését, akaratát.

Az alsó szinteknek tanácsadói szerepet kell biztosítani, véleményüket integrálni kell, de a szervezetet felülről kell vezérelni. Semmi kivetnivalót nem látok abban, hogy Vona Gábor ezt gyakorolni akarja, sőt, gratulálok neki. Egy vezetőnek irányt kell mutatnia, ezzel is egyfajta értékrendet közvetít -magyarázza a településvezető, aki úgy látja: nem probléma, hogy a vétó miatt a tagság nem fejezheti ki véleményét Novák, Apáti és Szávay jelöléséről, mivel a vétó jogát éppen ők adták Vona Gábor kezébe.

Én is azon dolgozom, hogy a nemzeti oldalon olyan emberek kerüljenek pozícióba, akik a valódi radikalizmust képviselik. Ez alatt a gyökerekig hatoló változást, a hagyományos, konzervatív értékrend restaurációját értem, nem az ökölrázó anarchizmust -mondja Orosz Mihály Zoltán, aki szerint elsősorban a sajtó szeretné úgy láttatni, mintha ez utóbbi viszonyulás jellemezné a Jobbikot. A cukiságkampányt és a néppártosodási törekvéseket nem tartja meghatározónak, szavai szerint az csak emberközelibbé teszi a Jobbikot.

Van egy fontos küldetésük, a nemzet megőrzése, felemelése, érdekeinek képviselete. Ha ehhez most úgy választottak egy emberközelibb külső megnyilvánulást, kedvesebb stílust, hogy a lelkiekben az átható radikalizmus nem változott, akkor ez számomra teljesen elfogadható – ecseteli Orosz Mihály Zoltán.

Az érpataki modellt elsőként a jobbikos vezetésű Tiszavasvári adaptálta, a program a Rend és tisztesség nevet kapta. A Szabolcs megyei város együttműködési szerződést kötött Orosz Mihály Zoltán civil szervezetével, így az érpataki polgármester munkakapcsolatba került Fülöp Erikkel, aki a megüresedő alelnöki posztok egyikének várományosa Janiczak Dávid ózdi polgármester mellett.

Mint mondja, szívesen látná őt a Jobbik vezetésében, mivel “nagyon jó képességei vannak a csapatkötelékben való munkára”, emellett, felkészült és “nem egyénieskedő”.

Hír24


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »