Orosz külügyminiszter-helyettes: háborús forgatókönyvet mozdítanak elő az amerikai fegyverek

Washingtonnak az a szándéka, hogy fegyverzeteket szállít Ukrajnának, arra serkenti majd Kijevet, hogy erőt alkalmazzon Kelet-Ukrajnában – mondta Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes szombaton a RIA-Novosztyi orosz hírügynökségnek.

“Jelenleg bármilyen fegyverzet szállítása, annak hangsúlyozása, hogy a fegyverszállítás bármilyen új csatornái nyílnak meg, mindenekelőtt a kijevi harcias szárnyat bátorítja, a háborús forgatókönyvet mozdítja elő” – mondta a miniszterhelyettes.

A TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva Karaszin azt hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek minden erőfeszítését arra kell irányítani, hogy meggyőzze Kijevet: kezdjen közvetlen és nyílt párbeszédet kelet-ukrajnai szakadár Donyeckkel és Luhanszkkal. Hozzátette: az ukrajnai konfliktus megoldásának nincs más útja.

Karaszin szerint a washingtoni döntés ismételten aláássa a minszki erőfeszítések megvalósítására irányuló törekvéseket.

Az amerikai külügyminisztérium pénteken jelentette be, hogy az Egyesült Államok “fejlett védelmi jellegű fegyverekkel” látja el Ukrajnát. “Az amerikai segítség teljesen védelmi jellegű – amint ezt többször elmondtuk -, Ukrajna egy szuverén ország, és joga van megvédenie magát’ – írta a minisztérium közleményében, és hozzátette, hogy az erről szóló döntés része az Egyesült Államok arra irányuló törekvésének, hogy segíti Ukrajnát területi integritása megvédésében, és “az esetleges újabb agresszió elrettentésében”. Az átadandó fegyverekről azonban nem írt a minisztérium.

Hírdetés

Az ABC News tévéadó néhány órával korábban meg nem nevezett külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy Donald Trump elnök várhatóan jóváhagyja Javelin típusú harckocsi-elhárító rakéták eladását Ukrajnának

Bármilyen fegyvereladást a kongresszusnak kell engedélyeznie, de ezt valószínűleg jóvá fogja hagyni, mert több tagja már régóta sürgeti védelmi jellegű fegyverek eladását Ukrajnának.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptemberben azt mondta, ha az Egyesült Államok bármilyen fegyvert adna el Ukrajnának, az csak súlyosbítaná a kelet-ukrajnai konfliktust, és valószínűleg azt eredményezné, hogy a szakadárok fokoznák harci tevékenységüket.

(MTI)

Korábban írtuk: Ez nem tesz jót a Trump-Putyin viszonynak: amerikai fegyverekkel látják el Ukrajnát


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »