Orosz kémet fogtak a lengyel minisztériumban

Orosz kémet fogtak a lengyel minisztériumban

Őrizetbe vettek egy lengyel állampolgárt Oroszország javára folytatott kémtevékenység gyanújával. Marek W. a lengyel energetikai hálózat stratégiai projektjeiről adhatott át információkat orosz diplomatáknak.

A lengyel Belbiztonsági Ügynökség (ABW) más európai uniós tagországok titkosszolgálataival együttműködve őrizetbe vett egy lengyel állampolgárt Oroszország javára folytatott kémtevékenység gyanújával – jelentette a lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) hétfőn.

A közlés szerint Marek W.-t március 23-án vették őrizetbe.

Hírdetés

A gyanúsított a lengyel energiaügyi tárca alkalmazottjaként kapcsolatban állt az orosz hírszerzés Varsóban diplomatákként akkreditált tisztjeivel – közölte az ABW-ra hivatkozva a TVP Info.

A hírtévé úgy tudja: Marek W. a minisztériumban a lengyel energetikai hálózat „stratégiai projektjeivel”, valamint olyan eszközök uniós forrásokból történő beszerzésével foglalkozott, amelyek a gázszállítások diverzifikációját célozzák.

Azokról a tervezett lépésekről adott át információkat az orosz titkosszolgálatnak, amelyeket Lengyelország az Északi Áramlat-2 nevű orosz-német gázvezeték tervezett építése miatt vett fontolóra

– közölte a lengyel televízió.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »