Orosz kém férkőzhetett a brit kormányfő közelébe

A feltételezett ügynököt az ukrán állambiztonsági szolgálatok vették őrizetbe napokkal azelőtt, hogy a brit külügyminiszter Moszkvába utazott.

Theresa May november közepén egy nyilvános beszédben sorolta fel a moszkvai vezetéssel szembeni kritikáit, az Ukrajnával szembeni agressziót, a nyugati választások és közvélemény befolyásolását és a számítógépes kémkedést.

Ez volt a brit kormányfő addigi leghatározottabb kiállása az orosz külpolitikával szemben, és ez a beszéd adta meg az alaphangot Boris Johnson moszkvai látogatásának. A brit külügyminiszter diplomatikusan fogalmazta meg, amit főnöke már elmondott.

 

Hírdetés

„Ha a kapcsolatunkat nehezítő körülményeket nézem, legyen szó Ukrajnáról, a Nyugat-Balkánról, a kiberttérben zajló tevékenységről, akkor egyet értek, fontos, hogy őszintén beszéljünk ezekről. El kell ismerni hogy ezeket az akadályokat a kapcsolatainkban” – jegyezte meg a brit külügyminiszter.

Az orosz külügyminiszter továbbra is tagadja, hogy befolyásolni próbálták volna a választásokat Európában vagy az Egyesült Államokban.

„Nem titok, hogy a kapcsolataink mélyponton vannak, de ezt nem mi kezdeményeztük. Látható, hogy önnek és más nyugati kollégáinak meg van a véleménye arról, hogy ez a helyzet miért alakult ki, és szeretik ezt a nyilvánosság előtt elmondani” – fogalmazott Szergej Lavrov.

Közben kiderült, hogy egy feltételezett orosz kémnek sikerült közel férkőznie a brit miniszterelnökhöz. Az ukrán hatóságok nemrég vettek őrizetbe egy volt kormánytisztviselőt, aki sajtóértesülések szerint tolmácsként dolgozott az ukrán miniszterelnök Theresa May-jel folytatott londoni találkozóján júliusban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »