Orosz-iráni együttműködéssel kell előnyt kovácsolni a szankciókból

Orosz-iráni együttműködéssel kell előnyt kovácsolni a szankciókból

Orosz-iráni gazdasági együttműködéssel kell előnyt kovácsolni a nyugati szankciókból – jelentette ki Ali Shamkhani ellentengernagy, az iráni nemzetbiztonsági tanács titkára pénteken Tadzsikisztánban, amikor kétoldalú és globális biztonsági kérdésekről tárgyalt orosz partnerével, Nyikolaj Patrusevvel, az orosz Szövetségi Biztonság Szolgálat (FSZB) 1999 és 2008 közötti főigazgatójával a Regionális Biztonsági Dialógus (RBD) negyedik fordulója során – jelentette a MEHR iráni hírügynökség pénteken.

Under pressure. Iranian Rear Admiral Ali Shamkhani, Supreme National Security Council secretary, in Tehran, last March.(AFP)

Hírdetés

Shamkani – thearabweekly.com/AFP

A MEHR fényképpel illusztrált tudósítása szerint a megbeszélés során Ali Shamkhani elégedettségének adott hangot és „kiválónak” nevezte a kétoldalú konzultációs kapcsolatokat. Azt hangsúlyozta, hogy tovább kell erősíteni az Irán és Oroszország közötti stratégiai együttműködést a nemzetközi politikában zajló legfrissebb fejlemények, valamint az Egyesült Államok egyoldalú külpolitikai lépései miatt.
   
Az iráni nemzetbiztonsági tanács titkára külön kiemelte az Oroszországgal szemben kivetett széleskörű nyugati büntetőintézkedéseket, hangsúlyozva, hogy Iránt immár 43 éve sújtják hasonló nyugati szankciók.
   
„Úgy tűnik, az Oroszországgal szemben kivetett büntetőintézkedéseket nem fogják megszüntetni az (ukrajnai) háború befejezését követően sem, ezért a szankciókkal sújtott országoknak közös összefogással kell stratégiai és hosszú távú tervet készíteniük az együttműködésre” – mutatott rá Ali Shamkhani.
   
Irán nemzetbiztonsági vezetője a Teherán és Moszkva közötti gazdasági összefogás felgyorsításának szükségességét hangsúlyozta, és kijelentette: a két országnak úgy kell összehangolnia a nyugati szankciós politikával szembeni, kölcsönösen elfogadható válaszaikat, hogy azok lehetőséget teremtsenek az iráni és az orosz gazdaság egyidejű megerősítésére.
   
Ali Shamkhani az „Ukrajnában zajló orosz különleges hadművelettel” kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a nyugati országok szeretnék elterelni Moszkva figyelmét olyan térségekről, mint Közép-Ázsia, a Kaukázus és Szíria. Leszögezte: egyes országok az ukrajnai válságot a saját külpolitikai céljaik elérésére és térségbeli terjeszkedési törekvéseik előmozdítására használják.
   
Az iráni nemzetbiztonsági tanács titkára a tárgyalások során aggodalmának adott hangot az afganisztáni helyzettel kapcsolatban is. Mint mondta, a különböző terrorista csoportok folyamatos jelenléte a közép-ázsiai országban növeli a bizonytalanságot, s hozzátette, hogy egy minden politikai erőt integráló, széles társadalmi alapon álló kabuli kormány hiánya az egyik legfőbb oka az afganisztáni instabilitásnak és az egyre romló közbiztonságnak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »