Orosz–fehérorosz „koalíció” a rakétapajzs ellen

Orosz–fehérorosz „koalíció” a rakétapajzs ellen

Oroszország és Fehéroroszország katonai eszközeinek fejlesztésével válaszol arra, hogy a NATO európai rakétavédelmi rendszerének részeként elfogórakétákat telepítenek Romániába és Lengyelországba, amelyekre Oroszország a globális biztonságot fenyegető veszélyként tekint – jelentette be az orosz és a fehérorosz külügyminiszter.

lavrov43_bSzergej Lavrov

Szergej Lavrov és Vlagyimir Makej hétfői minszki találkozójáról szerdán számolt be a Mediafax hírügynökség, közölve: a két külügyminiszter megállapodott abban, hogy közösen lépnek fel a rakétavédelmi rendszerrel szemben, a közös fellépés részleteiről azonban nem beszéltek.

A moszkvai aggodalmak kapcsán Klaus Johannis román államfő szerdán megjegyezte: a NATO és Románia bírálata a rakétapajzs miatt az orosz retorika részét képezi, a katonai szövetség pedig a továbbiakban is csak azt ismétli majd, hogy az kizárólag védelmi célokat szolgál, és nem Oroszország ellen irányul. Az elnök egyúttal leszögezte: a NATO-nak a teljes keleti szárnyát meg kell erősítenie, a Baltikumban és Romániában is.

Eközben egy német konfliktusszakértő, Hans-Joachim Spanger a Frankfurter Rundschau című lapnak úgy nyilatkozott: a rakétapajzs romániai elemei drágák, nem hatékonyak, és teljesen hibás választ jelentenek a vélt fenyegetésre – számolt be a Sputnik News orosz hírügynökség. Rámutatott: a tesztek alapján a rendszer tízből legfeljebb nyolc rakétát lenne képes elfogni, valós, harci helyzetben azonban ez a szám még kevesebb is lehet. Azt is valószínűtlennek látta, hogy Irán rakétatámadást intézne Európa ellen, annak ugyanis ő maga látná a legnagyobb kárát.

Mint arról beszámoltunk, a NATO európai rakétavédelmének részeként Romániába telepített elfogórakéta-ütegeket csütörtökön avatták fel az Olt megyei Deveselun kialakított támaszponton. Egy nappal később Lengyelországban kezdtek hozzá egy hasonló támaszpont kialakításához, amely a tervek szerint két év múlva lehet üzemképes.

A hivatalos indoklás szerint az Aegis Ashore rendszerű, SM-3-as elfogórakéták a Közel-Kelet irányából, például Iránból érkező rakétatámadás kivédését szolgálják. Moszkva azonban nem hajlandó elfogadni ezt a magyarázatot, álláspontja szerint ugyanis a rendszer célja valójában az, hogy csökkentse az orosz nukleáris potenciált.

 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »