“Orosz exodus” – a fiatal oroszok menekülnek Putyin mobilizációja elől, a hatóságok azonban sokukat elfogják a határon

“Orosz exodus” – a fiatal oroszok menekülnek Putyin mobilizációja elől, a hatóságok azonban sokukat elfogják a határon

Oroszország kapitányságokat állított fel a határokon, hogy őrizetbe vegyék azokat az oroszokat, akik megpróbálnak külföldre szökni a hadseregbe való besorozás elől.

Könnyek, kiabálás és rengeteg ember

Orosz hírügynökségek szerint ezek a hatóságok a finn határon és Észak-Oszétiában, a Grúziával határos orosz régióban működnek.

A médiában fényképek jelentek meg a grúziai határátkelőről, amelyeken egy fekete furgon látható, „katonai sorköteles szolgálat” felirattal.

„Az egész nagyon ijesztő. Könnyek, kiabálás, rengeteg ember… Az az érzésünk, hogy a kormány nem tudja, hogyan szervezze meg ezt az egészet. Úgy tűnik, hogy le akarják zárni a határokat, ugyanakkor attól tartanak, hogy ezt tiltakozások követnék, ezért hagyják elmenni az embereket”

– mondta az AP ügynökségnek Alekszandr Kamisencev, aki szaratovi otthonából menekült Grúziába. Elmondása szerint az utolsó pillanatban döntött a távozás mellett, mert nem akart „ukrán testvéreket“ megölni vagy „börtönbe menni“.

„Oroszország gyilkol”

Hírdetés

Grúziába belépve tüntetők fogadták az oroszokat grúz és ukrán zászlókkal, illetve „Oroszország gyilkol” feliratú transzparensekkel.

„Tüntetést szerveztünk a határon, hogy az érkező oroszok tudják, hogyan látjuk az ő „orosz világukat””

– írta az egyik tüntető, Helen Chostaria a Twitteren.

A grúz belügyminisztérium szerint a múlt hét óta több mint 53 ezer orosz érkezett az országba. A kazah határon is hosszú sorok állnak, az elmúlt héten több mint 98 ezer orosz lépett be az országba. Oroszországnak 14 országgal van szárazföldi határa.

A brit védelmi minisztérium szerint – amely az oroszok exodusáról beszél – az Oroszországot elhagyó lakosok között számos gazdag orosz és jól képzett polgár is tartózkodik.

SITA, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »