Örökre Amszterdamban maradnak Van Gogh napraforgói

Nem utazhat többé külföldre sérülékenysége miatt Vincent van Gogh több verzióban megfestett világhírű képe, a Napraforgók Amszterdamban őrzött változata.

A hollandiai Van Gogh Múzeum közleményben azt írta, a vásznon végzett nemzetközi vizsgálat kimutatta, hogy az állapota stabil, de sérülékeny. “Ezért úgy döntöttünk, hogy a Napraforgókat többé nem adjuk kölcsön” – mondta Axel Rüger, a múzeum igazgatója. A gyűjtemény remekműve így állandóan az amszterdami Van Gogh Múzeumban marad.

A 130 éve készült festményt, amely az alkotó napraforgós csendéleteinek talán leghíresebb változata, 2016 óta holland szakértők belga, olasz és lengyel kollégáikkal beható vizsgálatnak vetették alá. A kutatásban a legfejlettebb módszereket alkalmazták, hogy minél több információt gyűjtsenek össze a képről, egyebek mellett a jelenlegi állapotáról és a Vincent van Gogh által használt anyagokról. “A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy a festékrétegek stabilak, de érzékenyek a vibrációra és a nedvesség-, illetve hőmérséklet-változásra. Fontos tehát, hogy a képet minél kevesebbet mozgassák” – magyarázta Axel Rüger.

Hírdetés

A festményt a múltban is csak kivételes alkalmakkor adták kölcsön tárlatokra. Utoljára 2014-ben utazott, amikor a londoni National Galleryben állították ki. A Van Gogh Múzeum kutatói szerint a képen január közepe óta kisebb restaurációs munkálatok folynak, eltávolítanak róla például egy viaszréteget. A Napraforgókat február 22-én állítják ki ismét.

Az 1888-ban és 1889-ben a dél-franciaországi Arles-ban festett, vázában álló napraforgócsokrokat ábrázoló sorozat a művész leghíresebb alkotásai közé tartozik. Az amszterdami múzeum szakértői a friss vizsgálat fényében minden korábbinál biztosabbak abban, hogy a Hollandiában őrzött csendélet, amelyet a művész 1889 januárjában festett, az 1888 nyarán született, jelenleg a National Gallery gyűjteményében lévő napraforgós képen alapul.

 


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »