Orlandói mészárlás – gépkarabélyt sorsolnak ki tombolán

Tombolát hirdetett egy chicagói fegyverbolt az orlandói melegbárban június 12-én végrehajtott tömegmészárlás áldozatainak megsegítése érdekében, a főnyeremény pedig egy ahhoz hasonló karabélyt, amilyet az elkövető, Omar Mateen is használt.

A Second Amendment Sports nevű fegyverbolt, mely a nevével az amerikaiaknak fegyverviselési jogot garantáló második alkotmánymódosításra utal, 5 dolláros sorsjegyeket árul.

Mateen 49 embert ölt meg és 53-at megsebesített egy ilyen típusú – AR-15-ös – fegyverrel Orlandóban.

A bolt tulajdonosa, Bert Irslinger kijelentette: “Tenni akartunk valamit az orlandói emberekért”. Hozzátette: a sorsolással nem akar politikailag állást foglalni.

Vic Santi, a bolt marketingigazgatója hangoztatta, hogy szerintük az orlandói tömegmészárlás nem a fegyvertartás kérdéséről, hanem a terrorizmusról szól.

A tombola nyertesét július 31-én akarják bejelenteni.

Támadás elefántcsontparti melegek ellen

Támadások érték a 49 halálos áldozatot követelő orlandói merényletről megemlékező elefántcsontparti meleg férfiakat, miután fényképüket felrakta a közösségi médiára az abidjani amerikai nagykövetség. A nagykövetség mély sajnálatát fejezte ki, amiért a férfiakat bántalmazták és elhagyni kényszerültek otthonukat.

A hat homoszexuális az amerikai nagykövetségen az orlandói áldozatok emlékére tartott megemlékezésen vett részt két héttel korábban. Az eseményről fénykép készült, amely a következő kísérőszöveggel jelent meg a közösségi médiában: a meleg, biszexuális és transzneműek (LGBT) közössége aláírja a részvétnyilvánításra szolgáló könyvet.

A szóban forgó férfiak közül kettőt támadás ért, négyüket pedig sértegették, és mindannyian elmenekültek otthonukból, miután a felvétel felkerült a Facebookra és más közösségi oldalakra – közölte egy abidjáni székhelyű melegjogi csoport névtelenül nyilatkozó vezetője.

Az amerikai nagykövetség törölte a felvételt. „A követség mélyen sajnálja, hogy bárkit is támadás, vagy fenyegetés ért, ez biztosan nem állt szándékunkban” – közötle az abidjáni amerikai követség tájékoztatásért felelős illetékese.

A helyi melegjogi csoport vezetője elmondta: hozzájárult ahhoz, hogy a felvételt a követség közzétegye a honlapján, ugyanakkor sosem egyezett volna bele ebbe, ha tud arról, hogy milyen kísérőszöveggel jelenik az meg.

Elefántcsontpart egyike annak a kevés afrikai államnak, ahol nem törvénybe ütköző a homoszexualitás. Jogvédők szerint ugyanakkor az előítéletek széles körben elterjedtek és az LGBT-közösséghez tartozókkal szemben gyakori a stigmatizálás, a zaklatás és az erőszak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »