Őrizetben a temesvári rovarirtást végző cég tulajdonosa, ismert a mérgező anyag

Őrizetben a temesvári rovarirtást végző cég tulajdonosa, ismert a mérgező anyag

Őrizetbe vették a nyomozó hatóságok annak a cégnek a tulajdonosát, amely kártevőirtást végzett Temesváron, az akció nyomán pedig egy tömbház három lakója életét vesztette. A gyanú szerint az áldozatok alumínium-foszfáttól szenvedtek mérgezést.
Hírügynökségi jelentések szerint a rendőrség 24 órára őrizetbe vette Ioan Buță vállalkozót, a Bistim Dera Kft. Vezetőjét, akit gondatlanságból elkövetett emberöléssel, testi sértéssel, valamint mérgező anyagok tiltott kereskedésével gyanúsítanak. A hatóságok hétfőn este elrendelték egy másik, a Vaida Voievod utcában lévő tömbház kilakoltatását is, ahol ugyanez a cég végzett rovar- és rágcsálóirtást, állítólag ugyanazzal a mérgező anyaggal. Az épületből összesen 31 személyt evakuáltak.

A cég alumínium-foszfát pasztillákat helyezett el a lakásokban, ami azonban vízzel, nedvességgel érintkezve fokozottan tűzveszélyes, mérgező gőzöket fejleszt, amely rendkívül káros a szervezetre.

Az egészségügyi minisztérium kedd reggeli tájékoztatása szerint hétfő este 25 személyt ápoltak kórházban a temesvári kártevőirtást követő tragédia nyomán. A Louis Ţurcanu Kórházban 12 gyermeket tartanak orvosi felügyelet alatt, akiknek egészségi állapot javult, velük van 5 felnőtt, a megyei sürgősségi kórházban pedig 8 személyt kezelnek, mindegyikük állapota stabil.

Elena Megherea, a Temes megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) szóvivője szerint más helyszíneken, ahol ugyanez a cég végzett kártevőirtást, nem találtak egészségre káros gázokat a levegőben. A beavatkozások Alin Franţescu alprefektus koordinálása alatt zajlottak, de a helyszínen jelen volt Nicolae Robu temesvári polgármester, Călin Dobra Temes megyei tanácselnök és a belügyminisztériumi egységek több vezetője.

Mint arról beszámoltunk, három lakó – egy kilenc napos csecsemő, egy három éves gyermek, valamint utóbbi édesanyja – életét vesztette, több tucatnyian pedig kórházba kerültek egy temesvári tömbházból, ahol a gyanú szerint rovarirtás okozta a tömeges megbetegedést. A rovarirtás és az elhalálozások ügyében gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával, ismeretlen tettes ellen bűnvádi eljárást indított az ügyészség.

Hírdetés

 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »