Őrizetben a dzsihadista együttműködéssel gyanúsított francia vállalat vezetői

A francia rendőrség őrizetbe vette az Iszlám Állam terrorszervezettel való együttműködéssel gyanúsított Lafarge svájci-francia építőipari vállalat három vezetőjét – idézte az MTI az AFP francia hírügynökséget, amely az ügyet ismerő forrásokra hivatkozott. 

A Lafarge francia vállalat ellen, amely 2015-ben egyesült a svájci Holcimmel, Franciaországban márciusban eljárás indult terrorizmus finanszírozásának gyanújával, miután kiderült, hogy a cégcsoport egyezséget kötött egyes fegyveres csoportokkal Szíriában, hogy fenntarthassa ottani tevékenységét. A Le Monde című napilap oknyomozó riportja szerint a cementgyártó helyi leányvállalata az Iszlám Állammal állapodott meg. A cég őrizetbe vett vezetőit a francia hatóságok kihallgatják azzal a céllal, hogy megállapítsák az IÁ-val ápolt kapcsolataik milyenségét.

Hírdetés

A Le Monde írása szerint 2007-ben a Lafarge tulajdonába került egy cementgyár a szíriai Aleppótól 150 kilométerre keletre, 2011-ben pedig a cég kiterjesztette termelését. A napilap szerint a 2013–2014-ben a gyár működésének fenntartása érdekében a Lafarge kapcsolatba lépett az Iszlám Állammal.

Franciaország gazdasági minisztériuma 2017 elején azzal a kéréssel fordult az ügyészséghez, hogy tisztázzák, a Lafarge megegyezett-e a dzsihadistákkal. Idén márciusban az építőipari cég elismerte: szíriai cementgyára egy harmadik félnek fizetett azért, hogy megállapodás szülessen közte és a fegyveres csoportok között. A cég vezetői ezt a gyár alkalmazottai biztonságának szavatolásával magyarázták, és közölték: nem tudják, hogy a kifizetett összeg végül kihez jutott.

A cementgyár 2014 szeptemberében felfüggesztette működését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »