Őrizetbe vettek tizennyolc temesmórai határrendőrt

Őrizetbe vettek tizennyolc temesmórai határrendőrt

Tizennyolc határrendőrt és vámost vettek őrizetbe Romániában, akiket az embercsempészek megvesztegettek – közölte szerdán az ügyészség szervezett bűnözés elleni ügyosztálya (DIICOT).

vama-moravita_09764400_b

Huszonhat ember ellen indult bűnvádi eljárás, közülük 18 határrendőr és vámos, aki a román–szerb határon levő Alsósztamora–Temesmóra határátkelőnél dolgozott – számolt be az MTI. A vádhatóság szerint a határrendőrök árucsempészektől is fogadtak el megvesztegetést, és lehetővé tették körözött személyek határátlépését. Az ügyészség összesen 80 ember ellen folytat előzetes vizsgálatot szervezett bűnözői csoport létrehozása miatt. A gyanúsítottakat a határátkelő vezetője szervezte be a váltásvezetőkkel együtt, a csúszópénzt elosztották egymás között.

Az ügyészség már kedden átkutatta a határátkelő irodáit, és a gyanúsítottak otthonában is házkutatást tartottak. Az ügyészek szerint olyankor is csúszópénzt kértek, amikor mindent rendben találtak az utasoknál. Ilyen esetben úgynevezett „hagyományra” hivatkoztak, aminek az utasoknak eleget kellett tenniük – olvasható a vádhatóság közleményében.

A határrendőrök főleg a nagybani cigarettacsempészettel foglalkozók tevékenysége fölött hunytak szemet, akik teherautókkal hozták be a dohánytermékeket Romániába, de különböző luxuscikkeket csempésző személyeket is segítettek a törvénytelen határátlépésben. A vádhatóság azért tartja különösen súlyosnak az esetet, mert a határrendőrök közötti beszélgetések rögzítéséből kiderült, veszélyes anyagokat – drogokat, fegyvereket, robbanóanyagokat – is hajlandók lettek volna átengedni a határon. Romániában 2011-ben indítottak először példátlanul nagyszabású vizsgálatot korrupt határrendőrök és vámosok ellen, akkor több mint félszáz embert állítottak bíróság elé.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »