Õrizetbe vettek egy volt ukrán miniszterhelyettest

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai őrizetbe vettek kedden a kijevi Boriszpil repülőtéren egy volt ukrán gazdasági miniszterhelyettest, akit hazaárulással, valamint az ország védelmi képességében tett nagy mértékű károkozással gyanúsítanak.

Az SZBU közleményében nem nevezte meg az őrizetbe vett férfit. Az Ukrajinszka hírportál szerint viszont minden bizonnyal Jurij Brovcsenkóról van szó, mert az előző kormányban, amelyet Volodimir Hrojszman miniszterelnök vezetett, személyesen ő koordinálta a védelmi megrendeléseket.

Hírdetés

A biztonsĂĄgi szolgĂĄlat kĂśzlĂŠse szerint a miniszterhelyettes ĂŠs kĂŠt ĂĄllami vĂĄllalat alkalmazottai egy nem megnevezett kĂźlfĂśldi cĂŠg javĂĄra folytattak Ăźzleti tevĂŠkenysĂŠget.

Előnytelen szerződĂŠst kĂśtĂśttek tĂźzĂŠrsĂŠgi lőszergyĂĄrtĂłsor elkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠre ĂŠs UkrajnĂĄba tĂśrtĂŠnő leszĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra tĂśbb mint 16,5 milliĂł dollĂĄr ĂśsszĂŠrtĂŠkben. A tĂśrvĂŠnytelen Ăźzlet előlegĂŠt – tĂśbb mint 8,2 milliĂł dollĂĄrt – fiktĂ­v offshore cĂŠgek szĂĄmlĂĄira utaltĂĄk, majd szĂŠtosztottĂĄk az Ăźgyletben rĂŠszt vevők kĂśzĂśtt. A megrendelt gyĂĄrtĂłsort a kĂźlfĂśldi vĂĄllalt nem szĂĄllĂ­totta le UkrajnĂĄnak.

A StateWatch nevĹą szakĂŠrtői szervezet elnĂśke, Hlib Kanyevszkij ukrĂĄn politolĂłgus, civil aktivista mĂĄr korĂĄbban nyilvĂĄnossĂĄgra hozta, hogy informĂĄciĂłi alapjĂĄn az SZBU nyomoz Brovcsenko utĂĄn, akiről feltĂŠtelezik, hogy az orosz titkosszolgĂĄlatokkal egyĂźttmĹąkĂśdve hiĂşsĂ­totta meg a “JĂĄcint” tĂźzĂŠrsĂŠgi rendszerhez valĂł 152 millimĂŠter kaliberĹą lőszerek gyĂĄrtĂĄsĂĄt – emlĂŠkeztetett az Ukrajinszka Pravda. (mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »