Õrizetbe vették a jegybank alelnökét

Őrizetbe vették csütörtök éjjel Bogdan Olteanut, a jegybank alelnökét korrupció gyanújával. Ugyanebben az ügyben Sorin Ovidiu Vîntu ellen is eljárás indult.

A gyanú szerint Vîntu 2008-ban kétmillió euróval vesztegette meg Olteanut azért, hogy Liviu Mihaiut nevezze ki a Duna-delta rezervátum kormányzójának. Vîntunak a Deltában üzleti érdekei voltak. A pénz felét “egy másik politikusnak” szánta, akit egyelőre nem neveztek meg, de a román sajtó csütörtökön arról írt, hogy az ügyben Călin Popescu-Tăriceanu szenátuselnök is érintett, aki viszont “pletykákat nem kívánt kommentálni”.

Liviu Mihaiu újságíró, a Mentsétek meg a Duna-deltát civil szervezet korábbi vezetője öt hónapig volt a rezervátum kormányzója. Csütörtökön egy Facebook-bejegyzésben azt írta, fogalma sem volt arról, hogy a kinevezése korrupció útján történt, és ironikusan megjegyezte: “megtisztelve” érzi magát, hogy ilyen nagy összegre taksálták az áthelyezését.

Vîntut csütörtök reggel a rahovai börtönből vitték kihallgatásra, ahol egy másik ügyben kiszabott börtönbüntetését tölti. A kihallgatáson a Mediafax forrásai szerint Bogdan Olteanu elismerte, hogy tárgyalt Vîntuval Mihaiu kinevezéséről, de tagadta, hogy pénzt kapott volna érte.

Az ügyészek pénteken a jegybank alelnökének előzetes letartóztatását fogják indítványozni.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »