Őrizetbe veszi az orosz titkosszolgálat a távozott szakadár vezető embereit

Az orosz titkosszolgálat, az FSZB emberei sorra veszik őrizetbe a múlt héten Oroszországba menekült és posztjáról lemondott volt luhanszki “elnök”, Ihor Plotnickij híveit – közölte kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, az ukrán védelmi minisztérium kelet-ukrajnai hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

A tisztségviselő szavai szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) együttműködve a szakadár Donyecki Népköztársaság hasonszőrű szervezetével sorra járja a hivatalokat Luhanszkban, és őrizetbe veszik azokat, akik Plotnickij környezetéhez tartoztak. Liszenko úgy tudja, hogy a műveletet azzal a fedősztorival hajtják végre, amely szerint az intézményeknél bombariadót jelentettek be, vagy ukrán „diverzánsok” után kutatnak.

Liszenko közölte, hogy többek mellett eddig az önkényesen kikiáltott Luhanszki Népköztársaság „rendvédelmi szerveinek” több munkatársát, valamint a szakadár „második hadtest” parancsnokait vették őrizetbe. Arról, hogy hány személyt, pontosan kiket, nem közölt részleteket.

Hírdetés

Ihor Plotnickij, az önkényesen kikiáltott Luhanszki Népköztársaság „elnöke” múlt pénteken mondott le egészségügyi okokra hivatkozva posztjáról. Utódjának Leonyid Paszicsniket, a szakadár terület „állambiztonsági miniszterét” nevezte meg ideiglenesen a következő „vezetőválasztásig”.

Plotnickij múlt csütörtökön menekült Oroszországba. A belviszály Luhanszkban azután robbant ki, hogy Plotnickij múlt hétfőn úgy döntött, meneszti a szakadár luhanszki terület „belügyminiszterét”, Ihor Kornetet. Utóbbi viszont nem törődött bele a döntésbe, sőt cáfolta, hogy leváltották volna őt hivatalából. Múlt kedden ismeretlen, azonosítót nem viselő fegyveresek szállták meg Luhanszk városát páncélozott harcjárművekkel, szerdán ostromgyűrűbe vonták Plotnickij hivatalát, ahonnan valahogy a szakadár politikai vezetőnek sikerült kimenekülnie. Egyes ukrán források szerint az ismeretlen fegyveresek orosz katonák voltak, mások szerint donyecki szakadárok.

Az ukrán sajtóban megjelent kommentárok arra mutattak rá, hogy az utóbbi időben komoly feszültség alakult ki a luhanszki szakadár terület politikai és fegyveres testületei között.

Ukrán elemzők nem tartják azt sem kizártnak, hogy Moszkvában úgy döntöttek: egy vezető alatt egyesítik a két kelet-ukrajnai, azaz a donyecki és a luhanszki szakadár területet, és ennek élén inkább látnák szívesebben a donyecki vezetőt, Olekszandr Zaharcsenkót, és „beáldozzák” Plotnickijt. Ez feléledése lenne a dugába dőlt Új-Oroszország (Novorosszija) elnevezésű moszkvai projektnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »