Óriástökök nőttek Bethlenfalván

Óriástökök nőttek Bethlenfalván

Derékig érő halomba gyűjtötte össze a székelyudvarhelyi Györfi Márton az átlagosnál nagyobbra nőtt tököket, amelyek idén teremtek bethlenfalvi földjén.

tok- PA-3_b

Darabja több mint harminc kilót nyom. A nyolcvanéves nyugdíjas több mint két évtizede egészíti ki jövedelmét kukorica és tök termesztésével, ám az idei betakarításkor meglepődve vette tudomásul, hogy több tökfej harminckilósra is megnőtt. Nemcsak a gazda, hanem a vásárlói is csodálkoztak a termetes fejek láttán.

Györfi Márton Magyarországról szerezte be a magokat, amelyek termése a hagyományoshoz képest vastagabb falú lesz. Szerinte fontos, hogy miként ültetik el a magokat, tilos egymáshoz közel elhelyezni őket, a földet sem szabad sajnálni, emellett a virágzáskor el kell vágni az inat. A nyugdíjas gazda szerint ezek csak állatok etetésére alkalmasak, ám ezt a fajtát általában disznók eszik meg.

tok- PA-4_b

A meghökkentő méretű példányok is a malacok elé kerülnek, a magokat pedig a piacon szeretné eladni, hiszen elég jó árban lehet értékesíteni őket. A nyugdíjas Székelyudvarhely mellett kukoricát és tököt termeszt, örömét is leli ebben, a háza táján viszont felesége gondozza a kertet, ahol zöldségeket, többek között paradicsomot, paprikát, uborkát termesztenek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »